Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild. Bild: Johan Hallnäs / TT
Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild. Bild: Johan Hallnäs / TT

Börsen nästan på plus sedan årsskiftet

Stockholmsbörsen inledde den rapporttäta veckan uppåt, med ett lyft för det breda OMXS-indexet på 1,7 procent. Indexet har nu bara 0,2 procent kvar till den nivå det låg vid årsskiftet.

Storbankerna drog uppåt sedan den norska konkurrenten DNB redovisat en oväntat stark delårsrapport, med väsentligt lägre kreditförluster än under årets första kvartal. Nordeas aktie steg mest av bankjättarna, 2,9 procent.

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik steg hela 6,0 procent, mest av storbolagen på OMXS30-listan, efter en kvartalsrapport som visar på ett kraftigt lyft för substansvärdet och besked om en stämma med en utdelning på 1,9 miljarder kronor.

Industrikoncernen Alfa Lavals aktie ökade 2,1 procent efter budet på finländska Neles på motsvarande 18 miljarder kronor.

Övriga verkstadsaktier gick också bra, med kurslyft för tungviktare som lastbilstillverkaren Volvo på 3,1 procent och kullagerjätten SKF på 3,3 procent.

Enda storbolaget på minus var automationskoncernen ABB som backade 0,2 procent.

På de ledande Europabörserna klättrade FTSE100-index på Londonbörsen 1,3 procent liksom DAX-index i Frankfurt. CAC40-index i Paris steg 1,7 procent.