Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nasdaq föreslår att ett antal illikvida aktier ska auktioneras ut. Arkivbild.

Börsen inför auktioner för illikvida aktier

Nasdaq vill införa ett nytt system för illikvida aktier. Tanken är att stoppa skeva kursrusningar genom att hålla tre auktioner om dagen.

I stället för kontinuerlig handel kommer ett totalt elva A-aktier att säljas på tre auktioner varje dag – på morgonen, eftermiddagen och kvällen.

Så ska investerare skyddas från plötsliga prisbubblor som drivs på av spekulativa intressenter.

- Det är lite av ett Alexanderhugg, man stänger den möjligheten helt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till TT.

Tidigare i år uppstod problem med fastighetsbolaget Hufvudstadens mindre likvida C-aktie, som sprang ifrån bolagets A-aktie. Det väckte kritik mot att investerare hamnar i kläm.

- Man har inte tagit det på allvar, varken från marknaden eller börsen. Nasdaq är sena på bollen, säger Joakim Bornold, som ändå är nöjd med en lösning som inte innebär att aktierna avnoteras.

Ändringen ska testas från och med denna fredag och kan träda i kraft den 22 januari, förutsatt att den godkänns av Finansinspektionen.

- Hela historien, som den har uppstått, visar än en gång att du som investerare måste vara påläst, säger Joakim Bornold.