Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Swedbank gjorde ett starkt första kvartal i år, enligt vd Birgitte Bonnesen. Arkivbild.

Börsen gör tummen ned för Swedbank

Swedbank redovisar ett oväntat starkt resultat för årets första kvartal, med stöd av bland annat högre marginaler på bolån. Vd Birgitte Bonnesen är nöjd med kvartalet. Men börsen gör tummen ned.

Swedbankaktien inledde svagt uppåt, men föll snabbt tillbaka och hade vid 13-tiden backat med drygt en procent.

Kursreaktionen följer på det att storbanken redovisat ett rörelseresultat för första kvartalet på 6 307 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 5 275 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Bättre än väntat

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 6 106 miljoner kronor.

- Som ni alla kan se hade vi ett starkt kvartal. Vi har kunnat mildra motvinden från den ökade resolutionsavgiften och säsongseffekter. På uppsidan har vi en engångsvinst från försäljningen av Hemnet och vi har också sett ökade volymer på bolån i Sverige, säger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen på en telefonkonferens.

- Jag är mycket nöjd med det här första kvartalet, vi har fått en bra start på året.

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas, gör en annan bedömning än marknaden.

- Vi är särskilt positiva till att räntenettot växer så pass starkt. Det är en bra början på rapportsäsongen, säger han.

Högre marginaler

I rapporten hänvisar Bonnesen samtidigt till ökade volymer och marginaler inom bostadslån, men noterar även att bostadsmarknaden visat upp tecken på att bromsa in och att ökningstakten för hushållens skuldsättning har bromsat in.

Bonnesen anser inte att bostadsmarknaden fungerar som den ska.

- Jag känner oro över utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden, men jag känner ingen oro för vår egen portfölj, jag känner ingen oro för vår balansräkning, säger Birgitte Bonnesen.

Bonnesen efterlyser politiska initiativ som kan lösa bostadsbristen och den bristande rörligheten på bostadsmarknaden.

- Det är inte bra, det utesluter unga människor och gör att de inte kan flytta hemifrån och det låser marknaden på ett sätt som inte är bra. Och det tycker jag är oroande.

Förbättra rörligheten

- Man måste göra någonting för att förbättra rörligheten och det är primärt hyresmarknaden. Och så ska man se till att det byggs hus och lägenheter som människor har råd med och speciellt unga människor.

Andreas Håkansson tror att Swedbanks marginaler på bolån kommer att fortsätta att stiga, med undantag för nya bolån.

Största utmaningen framöver för såväl Swedbank som andra banker är att regelverket i Sverige förändras "fram och tillbaka".

- Det är ett tydligt problem för banksektorn att inte veta vad myndigheterna kommer att ha för skattesatser framöver.