Från det branta fallet efter att coronakrisen fick börsen att börja falla för knappt två månader sean har den under den senaste veckorna stadigt klättrat uppåt – med en del dippar enskilda dagar.
Från det branta fallet efter att coronakrisen fick börsen att börja falla för knappt två månader sean har den under den senaste veckorna stadigt klättrat uppåt – med en del dippar enskilda dagar. Bild: Terje Pedersen

Börsen öppnar uppåt – klättrat över 20 procent sedan botten

Börsen inledde veckan uppåt i såväl Europa som Asien. Sedan den djupaste botten för tre veckor sedan har Stockholmsbörsen klättrat med över 20 procent.

ANNONS
|

Stockholmsbörsen öppnade uppåt efter påskhelgen – det breda OMXSPI-indexet öppnade 1,8 procent upp jämfört med förra veckan. Detta efter att Asienbörserna också visat uppgång – mest steg japanska Nikkei med över tre procent. TT rapporterar att kinesiska handelssiffror är en av förklaringarna till uppgången – exporten minskade med 6,6 procent och importen med 0,9 procent i mars, vilket var bättre än befarat.

Bergochdalbana

Det har varit dramatiska svängningar på börserna de senaste par månaderna. Just i tider av oro är svängningarna på börserna – volatiliteten – större än annars. I mitten på mars visade börserna den högsta volatilitet de haft sedan finanskrisen. Även om dessa svängningar fortsätter har de faktiskt varit lägre nu i april jämfört med månaden innan, visar statistiken.

ANNONS

LÄS MER:Nytt jätteras på Stockholmsbörsen – nödstopp i USA

Klättrar uppåt steg för steg

Börserna har också klättrat tydligt från den botten de hamnade i efter det dramatiska raset som coronapandemin orsakade.

Från 19 februari till 23 mars rasade Stockholmsbörsen med nästan 35 procent. 19 februari hade Stockholmsbörsen legat på sin allra högsta nivå någonsin. Men sedan dess har den – med en hel del hack i kurvan – arbetat sig uppåt. Börsen hade i slutet av förra veckan gått upp nästan 20 procent från botten i mars. Och med tisdagsmorgonens börsöppning passerar den 20-procentsstrecket.

Även andra europeiska börser öppnar uppåt, men Londonbörsen började sjunka och visade svagt röda siffror efter en halvtimmes handel.

LÄS MER:Så mycket har Göteborgsbolagen rasat sedan toppen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS