Efter kraftiga ras på måndagen väntas Stockholmsbörsen rekylera upp igen.
Efter kraftiga ras på måndagen väntas Stockholmsbörsen rekylera upp igen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Börsen återhämtar sig – upprättar kriskontor

Under måndagen föll Stockholmsbörsen med över fem procent. Tisdagen inleddes med en rejäl rekyl uppåt – men börsglädjen med kortvarig. På tisdagseftermiddagen visade aktiekurserna rött igen.

ANNONS
|

Efter en måndag märkt av oro för coronavirusets konsekvenser och kraschande oljepris väntas lugnare handel på tisdagen. Några minuter efter att marknaden öppnade hade index stigit med knappt tre procent.

Återhämtningen tappade dock snabbt fart och vid 16.45 på tisdagen hade storbolagsindexet OMXS30 fallit 1,2 procent.

Nedgången kom efter att USA-börsen pekat nedåt, en stund efter att handeln i New York öppnat.

Under måndagen rapporterade också Sveriges radio att Stockholmsbörsen har gått in i krisberedskap. Personal ska ha separerats till två olika kontor och det ska även finnas ett "färdigt krissituationskontor i Upplands Väsby".

– Vi vill säkerställa att vi kan driva våra marknader. Vi har ett jättestort ansvar, säger Lauri Rosendahl, chef på Stockholmsbörsen till Sveriges Radio.

ANNONS

LÄS MER:Ingves: Det hamstras pasta, ris och snus

Lägre ränta inte det viktigaste

Under tisdagsförmiddagen höll finansutskottet också en öppen utfrågning med riksbankschefen Stefan Ingves, där han förklarade hur Riksbanken ser på corona-krisen.

– Bortsett från resebranschen ser vi ingen riktig inbromsning. Men då är det viktigt att komma i håg att detta är per fredag, säger han.

Riksbankschefen föreslog också ett antal möjliga åtgärder.

– Det kan handla om direkta köp om värdepapper, säger han.

När den amerikanska börsen öppnade visade även den gröna siffror – och steg nästan fyra procent under de inledande minuterna. En av orsakerna till rekylen tros vara förhoppningar om ökade stimulanser och stödpaket.

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS