Båtmässan en våt dröm för båtälskare

I helgen invigdes den 57:e upplagan av Båtmässan i Göteborg. Med 308 utställare och omkring 400 båtar var hallarna fullsmockade med marina entusiaster redo att inspireras.

ANNONS
|

Segelbåtar, motorbåtar, ribbåtar. Men också kajaker, kanoter och vattenskotrar. Bakom dörrarna till Svenska mässan doldes en drömvärld för vattenintresserade som även stavas Båtmässan. Och det rådde ingen brist på varken polerade dyrgripar eller människor med drömmande blick.

– Vi är här mest för barnens skull, men sen är det också roligt att se vad som finns, även om vi inte funderar på att köpa något just nu, berättar Jenny Aaröe som besökte mässan tillsammans med maken Jörgen och barnen Märta och Astrid, fem respektive sju år.

Döttrarna tyckte det var spännande att gå ombord och kika på motorbåtarna. Men ungefär lika roligt var det att leta klistermärken och få ballonger. Familjens gode vän Mårten Waern berättade att han länge sett fram emot eventet.

ANNONS

– Det är en vårkänsla att komma hit och få inleda båtsäsongen, även om det är lite tidigt än, berättar Mårten Waern.

En hop människor rörde sig alltjämt bland blänkande 400-hästarsmotorer och benvita segel som nästan nådde takhöjd. En av dem som vant kryssade fram var båtälskaren Ivan Davegårdh som hade rest ända från Vaxholm för att gå på mässan tillsammans med en vän.

– Vi brukar alltid gå på Allt för sjön i Stockholm, men det här är första gången vi kommer hit så det känns såklart kul.

Han tog sig ordentligt med tid för att inspektera en gigantisk motorbåt från Marex med en prislapp på strax över två miljoner kronor. Närmare bestämt en 320 aft cabin cruiser med en längd på strax under tio meter har den plats för upp till åtta personer.

– Jag är uppväxt med båt så när jag går på mässa passar jag på att testa allting. Man måste kolla detaljerna noga, särskilt på det som man kan komma att störa sig på i framtiden. Ska du betala mycket pengar för en båt så ska den hålla måttet.

Även om finanserna just nu inte räcker till för ett köp så när han ändå en dröm om att någon gång byta upp sitt åk.

ANNONS

– Jag har en amerikansk daycruiser med det här vore en perfekt lösning. Det är väl lite av en dröm att kunna ha råd med en sån här. Det gäller att tänka framåt. Om tio år så kanske.

Lite längre bort i hallen befann sig Henrik Peterson och sålde ribbåtar från företaget Brig. Runt honom stod olika exemplar i mörkgrå nyanser uppradade, redo att klämmas och kännas på av besökarna. Han berättade att han tyckte att affärerna såg lovande ut trots de saftiga priserna.

– Det känns jättebra i år. Vi brukar sälja omkring 50 båtar per år vid mässan. Jag har hållit på med detta i sju år och intresset ökar hela tiden. Köparna skiljer sig åt. Det är väldigt blandat. Det är allt från barnfamiljer till äldre par som är intresserade.

– Ribbåten är som en stor fender som är väldigt stabil även i grov sjö. Det är klart att den kostar en del, men den är väldigt rolig att köra och den planar väldigt lätt.

Återigen var temat för Båtmässan "Förverkliga dina drömmar" vilket främst tar sig uttryck i föreläsningarna som betas av på scenen. Under helgen inleddes programmet med ett fokus på segling. Under veckan kommer en rad kända och mindre kända personer att berätta om olika ämnen. Det kommer att handla om allt från äventyr och sportfiske till sjösäkerhet och veteranbåtar. Båtmässan håller öppet till och med söndagen den 14:e februari.

ANNONS

Fakta: Båtmässan 2016

Båtmässan pågår mellan den 6-14:e februari i Svenska mässans lokaler.

Totalt finns 308 utställare på plats.

Ungefär 30 000 kvadratmeter utnyttjas för montrar och olika aktiviteter.

Under mässan finns totalt 473 farkoster utställda. Av dessa är bland annat 387 motorbåtar, 24 vattenskotrar och 17 segelbåtar.

Årets tema är "Förverkliga dina drömmar".

ANNONS