Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Bättre än väntat för Volvo

Det mesta går just nu strålande för Volvokoncernen. Vinsten ökar kraftigt medan orderingången för både lastbilar och anläggningsmaskiner stiger rejält. – Det är glädjande att det både beror på en starkare marknad och förbättringar vi genomfört inom koncernen, säger vd Martin Lundstedt.

Volvokoncernen gör sitt bästa tredje kvartal någonsin. Rörelsevinsten steg med nästan tre miljarder kronor till 7,4 miljarder samtidigt som orderingången för lastbilar ökar med 32 procent. Det riktigt stora lyftet står dock, för andra kvartalet i rad, Volvo CE för. Orderingången på anläggningsmaskiner steg med hela 45 procent under kvartalet samtidigt som segmentet förbättrar lönsamheten ordentligt – rörelsemarginalen hoppade till 13,4 procent från 5,2 procent under samma period i fjol.
– Det är en stark rapport, sammanfattar Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt.
Han förklarar framgången både med en stark konjunktur med ökad efterfrågan, och att Volvo blivit en mer effektiv koncern. 
– Vi har till exempel skapat en mer decentraliserad organisation där ansvaret för både olika regioner och segment är tydligt uppdelat. Vi uppfattar att organisationen är väldigt driven och det märks inte minst på hur våra marknadsandelar utvecklas, säger Martin Lundstedt. 

Rapporten togs också emot med värme på Stockholmsbörsen – och aktien steg sju procent vid börsöppningen och nådde därmed rekordnivåer. Redan innan den uppgången har Volvos aktie stigit 46 procent hittills i år.

Mindre problem i produktionen

Under våren och sommaren har Volvo haft problem med flaskhalsar i produktionen - efterfrågan är så stor att underleverantörerna helt enkelt inte hunnit med att leverera komponenter i rätt tid. Följden har blivit att produktionskostnaderna ökat och lönsamheten pressats, eftersom Volvo bland annat behövt betala mer övertidstimmar. Läget har dock blivit bättre under hösten.
– Problemen är inte över helt, men de har förbättrats betydligt, säger Martin Lundstedt.
Han bedömer att den starka efterfrågan håller i sig även under nästa år. Prognosen för totalmarknaden i såväl Europa, dit Tuve-fabriken levererar, som Nordamerika och Kina höjs också. Nu räknar Volvo med att det totalt ska säljas 305 000 tunga lastbilar i Europa i år – 5 000 fler än man tidigare trott. Prognosen för Nordamerika höjs med 10 000 till totalt 235 000 tunga lastbilar medan Kina-marknaden i år väntas sluka 1,12 miljoner nya tunga lastbilar. Det är 240 000 fler än vad den tidigare prognosen angav.
Volvos fabriker i både Göteborg och Skövde går just nu på högtryck - men än så länge planeras inga nyanställningar i produktionen. Däremot fortsätter Volvokoncernen att leta ingenjörer till satsningen på forskning och utveckling.

Satsar på nya mål

– Sedan får vi se hur det ser ut i framtiden, säger Martin Lundstedt.
Var i konjunkturcykeln tror du vi befinner oss?
– Det är svårt att spekulera om. Nu har vi haft ett antal goda år och vi tror att den utvecklingen fortsätter även under nästa år. I Europa har vi sannolikt kommit en bit in i konjunkturcykeln – samtidigt har det varit en relativt modest återhämtning hittills.
Sedan slutet av augusti har Volvokoncernen nya finansiella mål - rörelsemarginalen ska till exempel hamna över 10 procent mätt över en konjunkturcykel. Under det tredje kvartalet, i högkonjunktur, hade Volvo som en jämförelse en rörelsemarginal på 9,6 procent.   
– Vi ligger på en bra nivå i dag, men vi måste sannolikt ta ett steg till för att nå det målet. Det är dock ett nödvändigt mål, vi måste nå för att vi ska kunna göra de investeringar vi måste göra i framtiden, säger Martin Lundstedt.
 

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi