Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kullagertillverkaren SKF, med fabrik i Göteborg, redovisar kvartalsresultat. Arkivbild

Bättre än väntat av SKF

SKF slår förväntningarna med ett oväntat kraftigt vinstlyft för årets andra kvartal och utsikterna ser ljusa ut, enligt kullagerjättens prognos för tredje kvartalet. På börsen är det tummen upp.

"Vår rekordstart på 2018 fortsätter även under andra kvartalet", skriver vd Alrik Danielson i en kommentar till vad han beskriver som SKF:s högsta rapporterade kvartalsresultat någonsin.

Kullagerjätten redovisar en vinst före skatt på 2 783 miljoner kronor för andra kvartalet 2018. Det var ett lyft jämfört med vinsten på 2 057 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinstökning till 2 555 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning och rapporten tas emot positivt på Stockholmsbörsen. SKF-aktien stiger med cirka 3 procent.

SKF:s omsättning under andra kvartalet steg till 22 620 miljoner kronor från 20 229 miljoner kronor ett år tidigare.

"Vår rörelsemarginal fortsätter att förbättras och ligger nu på 12,9 procent. Vi hade också ett starkt kassaflöde på 2,2 miljarder", skriver Alrik Danielson.

Som en jämförelse låg rörelsemarginalen under andra kvartalet i fjol på 11,4 procent.

Utsikterna ser också ljusa ut, enligt bolagets prognos för tredje kvartalet.

"Efterfrågan på SKF:s produkter och tjänster förväntas bli högre för koncernen, men också för industri och fordon. Efterfrågan förväntas bli avsevärt högre i Asien, högre i Europa och Nordamerika och något lägre i Latinamerika", skriver bolaget i rapporten.