Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Bästa pris" kan betyda sämsta

Ett klick och aktieaffären är klar. Så tror vi att det fungerar i dag när vi ligger uppkopplade mot banken. Men verkligheten är en annan och med lite otur kan vi handla till dagens toppkurs. Eller med lite otur sälja till dagens bottenkurs.
Vad händer med min order efter klicket eller besöket i banken? Och hur ska jag som småsparare gardera mig och göra goda affärer när man ser att börsen drar iväg åt ena eller andra hållet?

Höstens snabba och extrema upp- och nedgångar kan snabbt ge klirr i kassan. 40 procent upp på en dag i Carnegie till exempel. Den som chansar lägger en säljorder på toknivå i ett ögonblick då det finns köpare som lagt order till marknadspris. Aktier i bolag med stor turbulens i kurserna kan leda till märkliga avslut.

Börje Silverfjäll är en av dem som med skäl kan undra. Han konstaterade som många andra att euroländernas beslut om en plan mot finanskrisen skulle ge rejäl skjuts åt kurserna måndagen den 13 oktober.

Han ville vara med på rallyt och lade inköpsorder via internet hos SEB redan vid åttatiden på morgonen  - i god tid före börsstart. Han ville köpa några aktier i SEB och ABB.
- Döm om min förvåning när jag konstaterade att jag fått betala 94 kronor för mina SEB-aktier som vid börsstart låg på 80:5 och slutkurs för dagen på 90 kronor, säger han.
Ordern gick alltså igenom på toppkurs.
- Ska vi småsparare bara ta risker utan att kunna göra en snabb affär.

Affärsutvecklare Henrik Grönvall vid SEB beskriver vad som händer med en order. Börsen håller normalt öppet för affärer varje vardag mellan klockan 9 och 17.30 med några undantag. Men för den som handlar via internet kan order läggas när som helst.
- Dessa ordrar läggs på kö och expedieras i den ordning de kommit in när börsen öppnar. Handel sker i bolagen i bokstavsordning vid starten.

Den som köper kan antingen bestämma ett högsta pris och den som säljer ett lägstapris. Alternativt kan man avstå från limit, alltså kursbegränsning, och då köps/säljs aktierna till marknadspris.

Börje Silverfjälls order som inte var limiterad har sannolikt hamnat i kön och när hans tur kom hade priset stigit till 94 kronor för att sedan sjunka igen.
Henrik Grönvall tycker det är mycket viktigt att bestämma ett högsta eller lägsta pris, särskilt i aktier med liten omsättning. Om man lämnar marknaden fri kan det som i detta fall bli obehagliga överraskningar.

Bäst möjligt inte bästa dagskurs

Roberto Lesti vid Handelsbanken är en flitig föreläsare i ämnet aktier och han påminner om att banken enligt lag har skyldighet att göra bästa affär för kunden.
Han varnar också för begreppet "bäst möjligt" som kan missuppfattas.
- En order till bäst möjligt innebär inte dagens bästa kurs utan bästa pris just i det ögonblick som ordern läggs eller går igenom, det kan om man har otur vara dagens högsta pris.Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.