Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bästa Göteborgsnykomlingen på börsen

Av de Göteborgsbolag som har börsnoterats i år har IRLAB Therapeutics gått allra bäst. Sedan noteringen i februari har kursen rusat med 135 procent. Genom forskning hoppas företaget kunna ta fram Parkinsonmediciner.

– Vi vill egentligen inte kommentera börskusen så mycket, utan vi försöker fokusera på verksamheten. Men det är såklart roligt att se att många tror på det vi gör, säger ekonomichef Viktor Siewertz.

I takt med att vi blir allt äldre är det fler som drabbas av åldersrelaterade sjukdomar som Parkinson.

Varje år ökar antalet Parkinsonpatienter i Västvärlden med cirka fyra procent. 
– Med dagens mediciner är livslängden för en Parkinsonpatient nästan lika lång som för en frisk person. Det innebär att den som får sin diagnos vid 60 kan leva med sjukdomen i kanske två decennier, säger Viktor Siewertz.

Vill lindra Parkinson-symptom 

IRLAB Therapeutics försöker bland annat utveckla mediciner för symptomen för Parkinson. Ett forskningsprojekt (IRL 752) syftar till att motverka Parkinsonrelaterad demens.

Ett annat projekt (IRL 790) ska motverka överrörlighet och psykoser. 

– Överrörelserna kan vara ganska våldsamma och väldigt besvärande. Vi vill ta fram mediciner som förbättrar patienters livskvalitet, säger vd Nicholas Waters.

Anställda med forskningsbakgrund

Bolaget som grundades 2013 har i dag ungefär 20 anställda. Precis som Nicholas Waters har majoriteten en forskningsbakgrund.

– Vi som grundade bolaget och som arbetar ihop i dag har arbetat tillsammans med forskning sedan slutet av 80-talet. Vi kommer alla från nobelpristagaren Arvid Carlssons forskningsgrupp på farmakologiska institutionen vid Göteborgs universitet. 

I nuläget har bolaget inga direkta intäkter utan börskursen baseras på förväntningar.

Innan en medicin kan börja säljas måste den genomgå tre faser med studier: fas 1, fas 2 och fas 3.

I början av sommaren släppte bolaget nyheten om en lyckad Fas 1-studie för IRL 790.

Det bidrog till att aktiekursen mer än fördubblades under ett fåtal veckor. Men enligt Nicholas Waters finns det även andra faktorer som fått kursen att sticka iväg. 

– Vi var under våren ute och höll föredrag om bolaget, vilket bidrog till en del positiv uppmärksamhet. 

Tidigare i år kunde även IRL 752 uppvisa positiva resultat i en klinisk Fas 1-studie. Nu i höst har Fas 2-studier för båda substanserna påbörjats. 

– Det är såklart en lång process, men målet är att kunna få fram färdiga mediciner år 2022 eller 2023. 

Börsnoteringen gav 120 miljoner kronor

Forskningsintensiva bioteknikbolag kräver mycket kapital – vilket var en av huvudanledningarna till börsintroduktionen. 

– Vi tog in ungefär 120 miljoner i samband med noteringen, säger Viktor Siewertz.

Göteborgsregionens näringsliv består inte bara av tung industri. I själva verket är regionen ett kluster för bioteknik, där AstraZeneca är navet.

Senaste åren har flera nya bioteknikbolag bildats. 

– Jag skulle säga att Göteborgregionen har varit den mest framgångsrika regionen i Sverige när det gäller läkemedelsutveckling och lansering av läkemedel för en global marknad. Det finns en medicinsk forskningskultur här som inte riktigt syns på ytan och läkemedelsutvecklingskultur som ger ett starkt fundament för nya bioteknikbolag, säger Nicholas Waters. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.