'Vi vill be om ursäkt för det besvär det har orsakat', säger Stockholmsbörsens vd Lauri Rosendahl om kraschen. Arkivbild.
"Vi vill be om ursäkt för det besvär det har orsakat", säger Stockholmsbörsens vd Lauri Rosendahl om kraschen. Arkivbild. Bild: Alexander Vestrum/NTB/TT

Börsens vd ber om ursäkt för kraschen

Tekniken kraschade och handeln fick stänga tidigare än planerat på fredagen. Nu ber Stockholmsbörsens vd om ursäkt.

ANNONS

Strax efter klockan 11 stoppade Nasdaq handeln på sina börser i Norden och Baltikum. Oslobörsen har en annan ägare och berördes därför inte.

I Stockholm var det halvdag, men på grund av stoppet försökte man förlänga handelsdagen. Teknikstrulet fortsatte dock och handeln fick stängas på nytt.

Den handel som hann ske under en mycket kort stund vid 13-tiden kommer att makuleras, enligt Nasdaq.

Enligt börsägarbolaget handlar det om anslutningsproblem som har påverkat handeln med aktier och derivat.

Försöker hitta lösning

Stockholmsbörsens vd Lauri Rosendahl uppger att man jobbar för fullt med att komma tillrätta med problemen.

"Vi vill be om ursäkt för det besvär det har orsakat både börsmedlemmar och alla som investerar på våra marknadsplatser", säger Lauri Rosendahl i ett skriftligt uttalande till TT.

ANNONS

"Vi är just nu i tät kontakt med både kunder och myndigheter samtidigt som vi arbetar för att finna en lösning”, säger Lauri Rosendahl.

Finansinspektionen är tillsynsmyndighet för den finansiella marknaden och granskar hur börsen fungerar.

– Vi har haft tät dialog med Nasdaq och följer utvecklingen, säger Peter Svensson, presstalesperson vid Finansinspektionen.

Förlust och frustration

Tekniktrasslet riskerar att skapa osäkerhet, irritation och förluster, tror Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet.

– Alla investerare kan drabbas av sådant här strul. Man kan bli sittande med en position som man tänkt gå ur. Men framför allt blir det en stor frustration bland de som handlar kontinuerligt, så kallade traders. Det känns mer för den typen av investerare än för pensionssparare, säger Frida Bratt.

Även börserna i Baltikum fortsatte ha stängt efter teknikproblemen, medan Köpenhamn och Helsingfors kunde öppnas på eftermiddagen.

Inför handelsstoppet i Stockholm hade OMXS-index stigit 0,3 procent, ungefär i linje med de större Europabörserna.

Bland vinnaraktierna fanns mätteknikkoncernen Hexagon följt av låsjätten Assa Abloy. Storbankerna hörde till förlorarna med Swedbank i botten.

Ute i Europa steg de ledande börserna: FTSE100-index i London med 0,8 procent, CAC40-index i Paris med 0,6 procent och DAX-index i Frankfurt med 0,7 procent.

Stockholmsbörsen fick stänga tidigare än planerat. Arkivbild.
Stockholmsbörsen fick stänga tidigare än planerat. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT
ANNONS