Stockholmsbörsen har slagit höjdrekord flera gånger i veckan. Arkivbild
Stockholmsbörsen har slagit höjdrekord flera gånger i veckan. Arkivbild Bild: Richard Drew AP/TT

Börsen slår rekord trots svacka

Trots en global konjunkturnedgång, geopolitisk oro i Mellanöstern, handelskrig mellan USA och Kina och risken för brexit utan utträdesavtal kretsar Stockholmsbörsen sedan några dagar på historiska rekordnivåer. OMXS-index har sedan årsskiftet lyft 20 procent.

ANNONS

Stockholmsbörsens OMXS-index har noterat flera historiska rekord under veckan. Och många tunga aktier har aldrig tidigare varit så högt värderade som de är just nu, om man jämför kurserna med de vinster som väntas.

Det så kallade P/E-talet, det vill säga aktiernas pris delat med vinsterna som väntas under kommande tolv månader, ligger för medelstora och stora bolag på Stockholmsbörsen just nu på 19, enligt SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

– Det är i nivå med topparna vi hade 2017, på historiskt höga nivåer, säger han.

Låga ränteläget driver på

Fast när det gäller OMXS30-index ligger P/E-talet betydligt lägre, på 15,4.

– Det är långt under gamla toppnivåer. Det hänger bland annat ihop med att du har en större andel banker i detta index och de är nästan på historiska bottennivåer, säger Lundevall.

ANNONS

Det låga ränteläget driver enligt Lundevall upp värderingen av så kallade defensiva aktier, inom telekom, hälsovård, livsmedel och fastigheter.

– Men skog, stål och de flesta verkstadsbolag ligger långt från sina gamla toppnivåer, så konjunkturoron speglas i pressade värderingar av så kallade cykliska aktier, säger han.

Bankerna är samtidigt förlorare på ränteläget, som pressar vinsterna i sektorn. Storbankerna har även problem med hård press från utmanare på bolånemarknaden och från den snabba digitala omställningen, som öppnar dörren för nya små spelare.

Mycket går mot bankerna

Penningtvättsproblemen, spekulation om en ny bankskatt och regleringsfrågor slår också hårt mot aktier i sektorn.

– Så det är rätt mycket som går bankerna emot just nu, säger Lundevall.

Martin Guri, chefsstrateg på mäklarhuset Kepler Cheuvreux, ser också låga räntor som huvudorsaken bakom börslyftet.

– Folk som vill ha avkastning, allt från privatpersoner till institutioner, måste då köpa mer riskfyllda tillgångar. Det gör aktier som tillgångsklass väldigt attraktiv, säger Guri.

Han tror att det kan komma bakslag.

– Börsen kan gå ned 10 procent vilken vecka som helst, absolut, säger han.

Tvivlar på Trump

Men han varnar småsparare att försöka tajma korta upp- och nedgångar och på längre sikt tror han på en fortsatt färd uppåt.

– Vinsterna fortsätter ticka på uppåt. Globalt väntas de gå upp med 8–10 procent nästa år. Då blir det nya "all-time-high" (historiska rekordnivåer), säger Guri.

ANNONS

Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Aktiespararna, har en mer negativ syn på utvecklingen framöver. Hans råd till oroliga småsparare är att sälja av en femtedel av börsexponeringen, för att minska riskerna i sparandet.

Malmqvist tvivlar bland annat på att USA:s president Donald Trump kan få ordning på handelskriget med Kina, vilket är en förhoppning som bidragit till att trycka upp börser runt om i världen på senare tid.

– Tittar jag tolv månader framåt, till september nästa år, tror jag att vi i bästa fall står på plus minus noll på börsen, säger han.

Joakim Goksör/TT

Fakta: Fyra tungviktare på minus i år

Stockhoklmsbörsens OMXS-index har sedan årsskiftet lyft 20 procent till historiska rekordnivåer på drygt 630.

Bästa sektor är olje- och gasbolag, med ett lyft på över 40 procent för branschindex. Tekniksektorns branschindex ligger samtidigt på en måttligare uppgång, på knappt 10 procent. Och för finanssektorn är uppgången för året drygt 12 procent.

Bland tungviktarna i OMXS30-index ligger fyra aktier på minus för året hittills:

Aktie Kursutveckling hittills i år, i procent

ABB +15,0

Alfa Laval +0,2

Assa Abloy +37,6

Astra Zeneca +28,7

Atlas Copco A +49,7

Atlas Copco B +44,6

Autoliv +21,4

Boliden +30,9

Electrolux +26,2

Ericsson B +2,4

Essity B +32,4

Getinge +76,5

H&M B +50,0

Hexagon +18,3

Investor B +27,0

Kinnevik B +22,0

Nordea –6,6

Sandvik +26,8

SCA B +29,2

SEB A +5,2

Securitas +5,6

Skanska B +36,8

SKF B +26,1

SSAB A –3,3

Svenska Handelsbanken A –5,1

Swedbank –29,4

Swedish Match +17,4

Tele2 B +31,0

Telia +5,7

Volvo B +25,0

Kursutvecklingen hittills i år för de 30 aktierna i OMXS30-index gäller läget under eftermiddagshandeln fredagen den 20 september 2019.

Källa: Reuters Eikon

ANNONS