Börsen har studsat upp efter brexit

Marknaderna har återhämtat sig efter den turbulens som uppstod efter beskedet att britterna vill lämna EU. Stockholmsbörsen är nu på en högre nivå jämfört med före brexit-beskedet. Men det är för tidigt att blåsa faran över.

ANNONS
|

Börsen har studsat tillbaka och närmar sig nu årshögsta från i april. Sedan årsskiftet har nedgången krympt till 3 procent.

- Börsen är tillbaka men räntorna är lägre och svenska kronan är svagare, inte mot pundet men mot både dollarn och euron fortfarande. Så det har definitivt skett en viss stabilisering, men det är också tack vare att räntorna är lägre och kommer att vara så under en längre tid, säger Anna Breman.

ANNONS

Fortsatt oro väntas

Anna Breman betonar att riskerna inte är över och att man inte ska tro att det kommer att vara lugnt igen.

- Jag förväntar mig att det kommer fortsätta att vara väldigt oroligt på finansiella marknader under en lång tid framöver, även om jag tror att Sverige som ekonomi kommer att klara det här väl.

Osäkerheten på marknaderna visar sig i stora svängningar och det får vi vänja oss med, tror Breman. Det är inte bara osäkerheten kring brexit som skapar huvudbry på marknaderna. Det ovissa presidentvalet i USA och oro kring en del europeiska banker väntas också påverka marknaderna framöver.

- Vi kommer att få leva med en osäker miljö framöver, säger Breman.

Inga alternativ

Att Stockholmsbörsen studsat upp igen efter den nedgång som följde på brexit beror på en brist på andra placeringsalternativ. Det säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på fondkommissionären Remium.

ANNONS

- De senaste ett och ett halvt åren så har det varit en varierande grad av dramatiska nedgångar. Förra sommaren var det till exempel grexit och sedan under hela hösten var det Kina. Det tycks ändå som att placerare till följd av usla alternativa placeringsmöjligheter är beredda att köpa aktier på de här nedgångarna som kommer.

- Det var väl tredje eller fjärde gången som vi får en sådan här uppstuds, så nu börjar nog allt fler tycka att börsen är lite osårbar ändå.

Fakta: Brexit skakade marknaderna

Beskedet att britterna vill lämna EU skapade kaos på världens finansmarknader den 24 juni. Börser rasade och pundet kollapsade. Londonbörsen föll med 3,2 procent och pundet nådde sin lägsta nivå mot dollarn på 31 år. Den svenska kronan tog också en del stryk i turbulensen. Men priset på guld, traditionellt betraktat som en säker placering, steg kraftigt.

Stockholmsbörsen rasade den 27 juni, den första handelsdagen efter brexit, med 7,8 procent. Inte sedan finanskrisen 2007–2008 har kursraset en enskild börsdag varit av den storleksordningen.

ANNONS