Axel Johnson-koncernen säljer Åhléns till Ur och Penns ägare

Axel Johnson-koncernen säljer den anrika varuhuskedjan Åhléns. Köparen är Ur och Penns ägare Ayad Al-Saffar som får finansiell uppbackning av Göteborgsbolaget New Waves vd Torsten Jansson och Göran Härstedt.
– Åhléns har alltid varit en dröm för mig att köpa, säger Ayad Al-Saffar.

ANNONS
|

Efter 34 år av ägande säljer Axel Johnson-koncernen den anrika varukedjan Åhléns. Den nya majoritetsägaren blir entreprenören och Ur och Penn-ägaren Ayad Al-Saffar genom hans bolag Axcent of Scandinavia.

– Åhléns har alltid varit en dröm för mig att köpa. Det är en av de starkaste varumärken som finns i Sverige, en klenod från 1899, säger Ayad Al-Saffar.

New Waves grundare Torsten Jansson pumpar in pengar

Torsten Jansson, vd och grundare för Göteborgsbolaget New Wave, blir tillsammans med Göran Härstedt genom deras gemensamma bolag Härstedt & Jansson Invest AB minoritetsägare med 30 procent. Både Jansson och Härstedt går genom nämnda bolag in som passiva minoritetsägare.

Totalt handlar affären om 47 varuhus samt Åhléns Outlet och Designtorget.

ANNONS

– Vi kommer satsa på butiker, som i allra högsta grad är levande. E-handeln har det svårare i dag och jag tror, eller vet, för framtiden att den som kombinerar en stark e-handel med stark fysisk handel är den som vinner, säger Al-Saffar.

Först och främst ska de nya ägarna driva och utveckla de varuhus som finns i dag, men ambitionen är att öppna fler varuhus.

– Men det är svårt att säga när. Först måste vi ta hand om de varuhus som finns och se till att de går mycket bättre än i dag, säger Ayad Al-Saffar.

Åhléns har tyngts av förluster flera år i rad och stängt flera varuhus, bland annat det i Borås som slog igen förra sommaren.

Köpet väntas gå i lås i augusti, då tar Al-Saffar över vd-posten efter Åhléns nuvarande vd Annica Hagen.

Al-Saffar vill inte säga hur mycket pengar affären landade på.

Axel Johnssons: ”De senaste åren har varit tuffa”

Enligt Mia Brunell Livfors, vd på Axel Johnson, beror försäljningen inte på främst på bolagets förluster.

– Det har inte varit avgörande. Pandemin tyngde både 2020 och början av 2021, men nu ser vi en mycket positiv trend, inte minst i de fysiska varuhusen, skriver Brunell Livfors i ett mejl till GP.

ANNONS

Hur mycket pengar har familjen Johnson förlorat sammanlagt på Åhléns?

– Jag kan inte ge någon siffra på totalavkastningen specifikt för Åhléns. Det stämmer att de senaste åren varit tuffa – ingen tvekan om det. Men Åhléns förvärvades 1988 som en del av Saba-gruppen som bland annat innehöll en stor del av det som idag är Axfood. Och det förvärvet var sammantaget en mycket bra affär, skriver Brunell Livfors.

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns felaktiga uppgifter om att Torsten Jansson blir majoritetsägare i Åhléns. Rätt ska vara att Torsten Jansson och Göran Härstedt genom deras gemensamma bolag blir minoritetsägare.

LÄS MER:Inbrott på Åhléns i Nordstan

LÄS MER:Underklädeskedjan direktsände kunder i Göteborg

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS