Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avtal om fasta priser är senaste nytt i pelletsbranschen

Fastprisavtal. Det är det senaste greppet inom pelletsbranschen, sedan priserna stuckit i väg.
Erbjudanden med fasta priser har funnits länge bland el- och oljeleverantörerna. Telge energi är ensamma om att erbjuda sina kunder samma typ av avtal för pellets.
- Vi är ensamma om fastprisavtal. Det tycker jag är jättekonstigt, utbrister Eva Lendic Edlund, försäljningschef på Telge energis privatmarknad.
I takt med att priset på pellets har stigit, har Telge utvecklat idén med fast pris. Från i höstas erbjuds kunder över hela Sverige det unika avtalet.
En bekvämare lösning
- Framför allt är det här en bekvämare lösning för kunderna. De delar upp betalningen varje månad, och slipper att betala en stor klumpsumma. Dessutom är det ju bra för våra kunder när pelletspriset ökar. De som tecknade avtal med oss från början har verkligen gjort en bra affär. Priserna har ju gått upp 20, 25 procent. säger Eva Lendic Edlund.
Leverans och betalning delas upp
Den som köper genom avtal bestämmer att den exempelvis vill ha två årsförbrukningar, för en normalstor villa innebär det tolv ton pellets totalt. Sedan delas både leveranser och betalning upp. Dagens prissättning gäller, och precis som vid andra bundna avgifter blir ett längre avtal något dyrare.
- Men då är det ju vi på Telge som tar risken vid eventuella prishöjningar på marknaden.
Telge energi har ett avtal med den för villamarknaden dominerande pelletsproducenten Neova.
Erfarenhet från elmarknaden
Johan Öhnell är vd på Telge energi och menar att företaget hade goda erfarenheter att ta med sig från elmarknaden, när man också började sälja pellets.
- Våra kunder frågade efter pellets. Och som villaägare är man ju van vid att kunna välja mellan fast pris och rörligt, vare sig det gäller att låna pengar, eller elavtal. Så när de bytte till pellets, ville de förstås kunna välja. Många vill ha fast avtal så att de kan planera sin ekonomi, konstaterar Johan Öhnell.
-Jag förmodar att fler företag kommer att ta efter oss och börja med fast pris.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.