Avkopplad eller uppkopplad?

ANNONS
|

Semestertider och hängmattan hägrar i björkens skugga. Fast det kanske är bäst att ta med sig mobilen, om ifall att.

Ja, trots alla varningar och tips om hur viktigt det är att vi verkligen kopplar bort jobbet under semesterveckorna håller sig många av oss à jour med vad som händer på jobbet.Vi svarar på jobbmobilen och vi läser e-post som har med jobbet att göra.

Nästan hälften av svenskarna, drygt 40 procent, kollar arbetsrelaterad e-post varje dag eller flera gånger i veckan, trots ledigheten. Det visar en undersökning som företaget Netsurvey har gjort.

Tekniken leder till mer kontakt

Resultatet är nästan identiskt med en undersökning som företaget gjorde för fem år sedan. Då svarade drygt hälften av de tillfrågade att de höll kontakt med jobbet under sin semester. På frågan: läste du arbetsrelaterad e-post eller svarade du i jobbmobilen under din semester, svarade 44 procent ja.

ANNONS

- Det är intressant att konstatera att från det att vi blev uppkopplade har vi en kontinuerlig kontakt med jobbet. Det kom med tekniken. Förändringen är konstant, säger Peter Bolinder vd för undersökningsföretaget Netsurvey.

Han tror att ett ökat internationellt samarbete är en viktig orsak.

- Sverige är ett litet land och många organisationer har internationella kontakter. Vi är underordnade andra. Här i Sverige har de flesta semester i juli medan andra länder i Europa har sin huvudsemester i augusti. Med tekniken blev vi tillgängliga. De flesta företagen genomgår ett effektiviseringsprogram vilket leder till att kraven på tillgänglighet ökar.

70-talister mest otillgängliga

Enligt undersökningen är det mest medelålders och personer i övre medelåldern som har kontakt med jobbet under semestern. Var tredje av dem har förutom koll på jobbet även kontakt med sina kunder eller arbetsgivare.

De som är bäst på att vara otillgängliga är 30-åringarna, 70-talisterna.

Dessutom svarar drygt 40 procent av de tillfrågade - oavsett ålder - att de alltid eller ofta tänker på sitt arbete under sin ledighet.

Uppkopplad semester

ANNONS