Nätmäklaren Avanza redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Nätmäklaren Avanza redovisar kvartalsrapport. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Avanzas vd: "Tillväxten fortsätter"

Börshajpen har avtagit men resultatet i det tredje kvartalet blev det näst bästa i nätmäklaren Avanzas historia.
– Det är ett jättestarkt kvartal och tillväxten fortsätter, säger Rikard Josefson, vd på Avanza.

ANNONS

Vinsten före skatt landade på 574 miljoner kronor för tredje kvartalet, vilket kan jämföras med vinsten på 396 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Väntat var ett resultat på 477 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjorda av Refinitiv.

– Vi fortsätter att växa under ett kvartal som är lite lugnare än tidigare kvartal när det kommer till volatilitet, som i och för sig kom tillbaka i slutet av kvartalet, säger Rikard Josefson.

Nykundsinflödet bromsar in

Pandemin med ett ökat fokus på sparande och en stark börs under de senaste 1,5 åren har gett en rejäl skjuts åt Avanza och kunderna och kapital har strömmat till nätmäklaren. Samtidigt som bolaget redan passerat antalet nya kunder 2020 märks en viss inbromsning i inflödet.

ANNONS

Under tredje kvartalet ökade antalet nya kunder med 70 100 stycken, vilket är mindre än samma kvartal förra året och kvartalet före. Nykundsinflödet har minskat rejält från kvartal till kvartal i år. Första kvartalet var nykundsinflödet cirka 153 000 nya kunder. Även nettoinflödet har minskat stadigt de senaste kvartalen.

"Dubbelt så stora"

Enligt Rikard Josefson handlar det framför allt om lugnare marknadsförutsättningar med mindre volatilitet och när börsen surnade till i september blev många sparare mer avvaktande.

– När vi ser en nedåtgående börs, då är det många som sitter på händerna och blir mer avvaktande för att se vart det är på väg, säger Rikard Josefson.

Dock påpekar han att kvartalet isolerat, sett över en längre tidsperiod, ändå är väldigt starkt.

– Får vi en ordentlig sättning på börsen är det klart att vi riskerar att få lite lägre aktivitet och lite mindre intresse. Men samtidigt är vi dubbelt så stora nu som före pandemin vilket gör att lägstanivån har höjts avsevärt, säger Rikard Josefson.

Aktien faller

Avanza har också satsat mycket på fondsidan med fler tjänster inom månadssparande och fondprovisionsnettot stiger.

– Vi har nästan en miljard i nettosparande från månadssparande. Med månadssparande spar man i bra tider och dåliga tider och för första gången har vi över 200 miljarder i total fondvolym, säger Rikard Josefson.

ANNONS

Den höga tillväxttakten gör samtidigt att Avanza behöver investera och bedömer att kostnadsökningstakten nästa år, 2022, kommer att uppgå till 20 procent.

Styrelsen i Avanza föreslår nu också vad de kallar en "efterutdelning" för 2020 på 2:95 kronor per aktie som ska klubbas på en extra bolagsstämma den 16 november.

Men på börsen är det tummen ned och aktien faller cirka fem procent på Stockholmsbörsen.

Avanza hör dock till de aktier som gått bäst på Stockholmsbörsen i år, med ett kurslyft på omkring 35 procent sedan årsskiftet. Det kan jämföras med 25 procent för OMXS-index.

Avanzas vd Rikard Josefson. Arkivbild.
Avanzas vd Rikard Josefson. Arkivbild. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Avanzas delår i siffror

Avser tredje kvartalet, juli - september, 2021 (siffra för samma period föregående år inom parentes)

Rörelseintäkterna steg med 33 procent till 767 miljoner kronor (575).

Courtagenettot lyfte 17 procent till 330 miljoner kronor (283).

Fondprovisionsnettot steg 59 procent till 173 miljoner kronor (109).

Rörelsekostnaderna ökade med 9 procent till 192 miljoner kronor (177).

Resultatet före skatt ökade med 45 procent till 574 miljoner kronor (396).

Källa: Avanza

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS