Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tvisten mellan Volvo Cars och Autoliv om bälteshaken kan bli ett mål för Högsta domstolen sedan Autoliv överklagat Patent- och marknadsöverdomstolen.  Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Tvisten mellan Volvo Cars och Autoliv om bälteshaken kan bli ett mål för Högsta domstolen sedan Autoliv överklagat Patent- och marknadsöverdomstolen. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Autoliv vill pröva Volvo-stämning i HD

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv vill ta Volvo Cars till Högsta domstolen efter att biljätten stämt dem på 51 miljoner kronor i fjol. Bolaget anser att Patent- och marknadsöverdomstol tagit fel beslut.

Förra året stämde Volvo Cars bilsäkerhetsbolaget Autoliv på 51 miljoner kronor, alternativt ett skadestånd om 26 miljoner kronor. Stämningsansökan rörde en fordran gällande licensavtal kring en patenterad uppfinning, alternativt skadestånd med anledning av patentintrång.

LÄS MER: Volvo Cars stämmer Autoliv

Sedan dess har Autoliv försökt ogiltigförklara Volvo Cars anspråk men bolaget har fått nobben i såväl patent- och marknadsdomstolen som patent- och marknadsöverdomstolen.

Nu väljer bilsäkerhetsbolaget att överklaga det senaste domslutet och söker prövningstillstånd i Högsta domstolen (HD) . I ansökan hävdar Autoliv att tidigare instanser fattat felaktiga beslut i frågor där det saknas rättslig tillämpning. Något som bolaget hoppas att HD kan ge vägledning kring.

Tvisten grundar sig i ett avtal om patentlicens av en bälteshake till ett säkerhetsbälte som Volvo Cars hävdar att parterna har ingått 2010 men som Autoliv aldrig betalat för.

Det är omkring ett år innan ansökan om patent hade publicerats och därför inte något som bolaget hade kunnat känna till, menar Autoliv.

Vidare resonerar Volvo Cars i sin tidigare stämningsansökan att om avtalet inte anses finnas, då borde Autoliv betala ersättning för patentintrång. Även det bestrider bilsäkerhetsbolaget men som man hittills inte fått gehör för i rätten.

GP har sökt Volvo Cars och Autoliv för en kommentar.

LÄS MER: Trots fackets kritik – Volvo tar bort stolar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.