Ett kolkraftverk i Muswellbrook, nordväst om Sydney. Arkivbild.
Ett kolkraftverk i Muswellbrook, nordväst om Sydney. Arkivbild. Bild: Mark Baker/AP/TT

Australien: Vi kommer sälja kol "i årtionden"

ANNONS

Förra veckan lovade över 40 länder att fasa ut kolkraften. Australien – en av världens största kolproducenter – var inte ett av dem.

Nu säger landets minister med ansvar för naturresurser att landet kommer att fortsätta sälja kol till andra länder i flera årtionden framöver.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte kommer att stänga några kolgruvor och vi kommer inte att stänga några kolkraftverk, säger ministern Keith Pitt till mediebolaget ABC och anger den enligt honom höga kvaliteten på landets kol som ett argument.

– Det är därför vi kommer fortsätta att ha en marknad årtionden framöver. Och om de köper, så säljer vi. Om inte vi gör det gör någon annan det.

ANNONS

Inför FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow gav premiärminister Scott Morrison löften om minskade utsläpp och lovade en plan för nettonollutsläpp till år 2050. Han ville dock inte skärpa målen för minskning av utsläppen till 2030 och det som han presenterade har kritiserats hårt både inom och utanför landet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS