Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En miniatyrgrävmaskin från Atlas Copco. Arkivbild.

Atlas Copcos rekordvinst lyfter börsen

Rekordvinst och aktien i topp. Atlas Copco är först ut bland verkstadsjättarna att redovisa kvartalsresultatet och sätter därmed agendan.

- Det sätter tonen för att konjunkturförbättringen syns allt mer. Vi är inne i en sådan fas nu att det kommer att märkas hos flera bolag, säger Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg.

Atlas Copcos vinst före skatt steg till rekordhöga 6 067 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det är ett rejält lyft och kan jämföras med vinsten på 4 770 miljoner kronor motsvarande period 2016.

Resultatet var också starkare än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 5 906 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

- Det viktiga är orderboken som går upp ordentligt och är bättre än väntat. Det bör ju öka förväntningarna på bolaget, det blir en ketchupeffekt, säger Olavi.

Det är breda uppgångar för bolaget i samtliga regioner. Även tillväxtmarknaderna har förbättrats.

Aktien steg med närmare två procent och även andra verkstadsbolag som SKF, Sandvik och Volvo följde med upp.

- Aktien är inte billig på de här nivåerna, den har gått starkt sedan beskedet om att man vill dela på verksamheten. Men det är ett bra resultat som bör stödja aktien framöver, och det bör smitta av sig på sektorkollegorna, säger Olavi

Omsättningen steg med tio procent till 28,5 miljarder kronor, medan orderingången ökade med 17 procent till nästan 30,6 miljarder kronor.

Just att Atlas Copco gör rekordvinst i kvartalet säger inget om svensk ekonomi i stort.

- De har sådan liten verksamhet i Sverige. Men det ser vi i andra indikatorer, svensk ekonomi är fortsatt väldigt stark och ångar ju på rejält, säger Jonas Olavi.