Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
AstraZeneca, med stor forskningsverksamhet i Mölndal, ökar både vinst och försäljning under det fjärde kvartalet. Bild: Adam Ihse / TT
AstraZeneca, med stor forskningsverksamhet i Mölndal, ökar både vinst och försäljning under det fjärde kvartalet. Bild: Adam Ihse / TT

AstraZeneca ökar försäljning och vinst

AstraZeneca ökar såväl försäljning som rörelsevinst under det fjärde kvartalet. En stark marknad i Kina och en kraftig försäljningsökning av läkemedel mot cancer, lyfter koncernen.

AstraZeneca, med forskningsanläggning i Mölndal, ökade intäkterna med 11 procent till 6,4 miljarder dollar – 6 417 miljoner dollar – under det fjärde kvartalet. Det var något lägre än de 6 453 miljoner dollar den samlade analytikerkåren räknat med, enligt en sammanställning från Infront Data. Rörelsevinsten för kärnverksamheten ökade samtidigt med 23 procent till 2,2 miljarder dollar. Det betyder att vinsten per aktie för kärnverksamheten landade på 1,58 dollar – och läkemedelsjätten slog därmed analytikernas förväntningar om en vinst på 1,52 dollar per aktie. En dollar kostar på torsdagsförmiddagen runt 9,30 kronor.

– Vi avslutar året med ytterligare ett starkt kvartal och vårt resultat bekräftar att AstraZeneca har återgått till tillväxt. Jag vill särskilt lyfta hur bra våra nya läkemedel har presterat i alla terapiområdena och att verksamheten på tillväxtmarknaderna gick från klarhet till klarhet, skriver läkemedelsjättens koncernchef Pascal Soriot i rapporten.

Oförändrad utdelning

AstraZenecas försäljning i Kina ökade med 28 procent under året samtidigt som "onkologiförsäljningen", försäljningen av läkemedel mot tumörsjukdomar, växte med 50 procent.

Pascal Soriot spår också en ökad rörelsevinst framöver. Vinsten per aktie för kärnverksamheten väntas nu landa mellan 3,50 och 3,70 dollar under 2019.

– Vår strategi och våra planer är oförändrade, tillväxt i produktförsäljningen och kostnadskontroll förväntas generera ett ökande rörelseresultat, skriver han.

I rapporten berättar Astra Zeneca också att bolaget gjort "omfattande förberedelser" för Brexit och att prognoserna ligger fast oavsett om Storbritannien lämnar EU med, eller utan, ett avtal.

Astra Zenecas styrelse föreslår en utdelning på 2,80 dollar per aktie för helåret 2018, vilket är samma nivå som under året innan.

På börsen bedömdes rapporten som goda nyheter och AstraZenecas aktie steg runt fyra procent på torsdagsmorgonen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.