Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zenecas test av coronavaccin är fortsatt pausad i USA, nu uppmanar forskare att man ska förklara varför. På bilden syns bolagets anläggning i Mölndal. Bild: Adam Ihse / TT

Astras vaccinprövning i USA fortfarande pausad

Testerna av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har varit pausade i USA i två veckor, efter att en försöksperson i Storbritannien drabbats av sjukdom. Nu uppmanar forskare i USA att det svensk-brittiska bolaget och myndigheter ska förklara varför, rapporterar Financial Times.

Den 9 september meddelade Astra Zeneca att man tillfälligt pausade testförsöken av sitt covid-19 vaccin, sedan en försöksperson i Storbritannien drabbats av ett allvarligt neurologiskt inflammatoriskt tillstånd.

Från läkemedelsbolagets sida förklarade man att det var rutin att stoppa försöken när dylika händelser inträffar och att sjukdomen inte behövde ha något med vaccintesterna att göra. "I stora tester kommer oundvikligen sjukdomar att inträffa, men de måste noggrant utvärderas var för sig", för att utesluta alla möjliga orsaker, meddelade man.

LÄS MER: 200 000 amerikaner döda i coronaviruset

LÄS MER: Vita huset hoppas på vaccin före valet

Forskare begär besked

Men i Storbritannien och på andra håll har vaccinförsöken sedan återupptagits, medan de fortsatt är pausade i USA, rapporterar Financial Times.

Som GP skrivit tidigare pågår vaccinprövning i fas 3 i USA på uppemot 30 000 vuxna från olika etniska grupper.

Enligt Financial Times menar amerikanska forskare att allmänhetens förtroende kan skadas om man inte är mer öppna om varför man inte återupptagit fas 3-studierna. Varken Astra Zeneca eller amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett något svar på varför prövningarna inte återupptagits.

– Normalt sett så offentliggör inte bolag information när man är mitt uppe i en prövning, men det här är ett exceptionellt fall där vi behöver ha radikal öppenhet. Annars finns en risk att allmänheten tappar förtroendet för hela processen, menar Ashish Jha, dekan vid vårdhögskolan vid Brownuniversitetet i USA, en av de forskare som Financial Times talat med.

LÄS MER: Astra Zeneca pausar vaccintest

Vaccinfrågan har blivit politiserad inför presidentvalet

Affärstidningen påpekar att hela frågan om att godkänna vaccin i USA har blivit politiserad, där kritiker anklagar Trumpadministrationen för att försöka hetsa fram ett vaccin före det amerikanska presidentvalet i början av november – för att gynna presidentens chans till återval.

Opinionsundersökningar visar att en ökad andel av amerikanska allmänheten känner sig osäker på att ett coronavaccin kommer att vara säkert, i takt med att frågan har politiserats, rapporterar Financial Times.

När GP tar kontakt med Astra Zeneca svarar den svenska presschefen för bolaget, Christina Malmberg Hägerstrand: ”Det är myndigheter i varje enskilt land som avgör när försök kan börja och de gör detta utifrån sin egen tidsram. Vi som företag tillhandahåller information till myndigheterna så att de kan fatta detta beslut.”

När det gäller USA pekar hon på att myndigheten är FDA: ”När det gäller den aktuella statusen i USA fortsätter vi att arbeta med FDA för att underlätta granskningen av informationen och FDA kommer att besluta när den amerikanska prövningen kan återupptas.”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.