Den nya utrustningen som skannar magnetfält från molekyler kommer att kunna användas inom en rad nya forskningsfält.
Den nya utrustningen som skannar magnetfält från molekyler kommer att kunna användas inom en rad nya forskningsfält. Bild: Pierrick Berruyer, EPFL Lausanne

Astras nya utrustning – gör jobbet en miljon gånger snabbare

Den ser ut som kombinerad värmepanna och kylskåp. Men den nya magnetutrustningen som Astra Zeneca och Göteborgs universitet nu investerar 40 miljoner kronor i kan analysera molekylstrukturer upp till en miljon gånger snabbare än dagens instrument.
– Den är unik för Skandinavien och kommer att hjälpa mycket forskning – från medicin till batteriteknik, säger Göran Karlsson på Göteborgs universitet.

ANNONS
|

Det handlar om en analysutrustning med den långa förkortningen DNP-NMR (dynamic nuclear polarization-nuclear magnetic resonance) som Astra Zeneca och Göteborgs universitet gör en betydande investering i. Utrustningen som installeras på ett rum i Svenskt NMR-centrum på Medicinareberget kommer att kunna användas av forskare inom vitt skilda discipliner och ämnen: kemi, biologi, materialvetenskap och medicin.

Nyttan med instrumentet är att man kommer att kunna korta utvecklingstiderna och förbättra kvaliteten när man till exempel utvecklar läkemedel – där det sista är Astra Zenecas område. Konkret handlar det om att molekylstrukturer i prover som tidigare varit svåra eller omöjliga att analysera kan göras på några minuter.

ANNONS

– Själva NMR-analysen är en av de vanligaste metoderna inom kemi, medicin, miljö och materialforskning. Det den här nya utrustningen gör är att använda kopplingen mellan elektronen och atomkärnan. Det ökar känsligheten med 20 till 1000 gånger, vilket i sin tur betyder att experimenten kan göras mellan 400 och en miljon gånger snabbare, säger Göran Karlsson, föreståndare för Svenskt NMR-centrum.

Nya läkemedel

– Vi kan till exempel få en ögonblicksbild av en organism, till exempel den mänskliga kroppen, och ser hur den mår.

Möjliga områden är till exempel en ny generation mycket små läkemedel – nanoläkemedel – för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och luftvägssjukdomar. Här kan DNP-NMR-utrustningen användas till att utforska områden som tidigare varit svårtillgängliga.

– Men vi kan också se hur forskare på Göteborgs universitet och Chalmers kan använda den nya utrustningen till att forska om nanopartiklar i nya batterier, användning av växtmaterial som cellulosa eller nya material, säger Göran Karlsson.

Matti Ahlqvist, operativ platschef på Astra Zeneca, tror att samarbetet mellan universitet och läkemedelsbolaget kan leda till att verksamheternas forskning korsbefruktar varandra.
Matti Ahlqvist, operativ platschef på Astra Zeneca, tror att samarbetet mellan universitet och läkemedelsbolaget kan leda till att verksamheternas forskning korsbefruktar varandra. Bild: Xerox Mediacenter / Daniel Forssberg

Viktigt samarbete

Matti Ahlqvist, operativ platschef på Astra Zeneca i Göteborg, framhåller att det både finns en fördel i hur företaget kan använda utrustningen men också att det innebär mer samarbete med universitetets forskare.

– Med den här känsligare tekniken kommer vi att kunna förstå mer om hur substanserna i våra läkemedel och hjälpämnen beter sig vid tillverkning och i kroppen. Men den andra stora fördelen är att vi på Astra och universitetet med utrustningen utvecklar metodiken tillsammans – det är en stor vinst att vi och universitetets forskare finns i samma labb, med vår olika bakgrunder kan vi korsbefrukta varandra, säger han.

ANNONS

DNP-NMR-utrustningen kommer att börja kunna användas under andra halvåret nästa år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS