Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Läkemedelsföretaget Astra Zeneca. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Astra Zenecas vaccin väntas ge äldre bra skydd

Astra Zenecas vaccinkandidat kan ge god immunrespons hos personer över 70 år, visar preliminära resultat publicerade i den vetenskapliga tidskriften Lancet.

Fynden baseras på antikropps- och T-cellssvar man fått in från äldre personer som deltagit i den svenskbrittiska läkemedelsjättens studie. Med detta ökar förhoppningarna att deras vaccin ska kunna skydda de mest utsatta grupperna.

– Grupperna som löper högre risk för allvarlig covid-19 inbegriper personer med underliggande sjukdomar och äldre personer. Vi hoppas att det här betyder att vårt vaccin kan hjälpa några av de mest sköra personerna i samhället, men mer studier behövs innan vi kan vara säkra, säger Maheshi Ramasamy, en av de som leder studien vid Oxford Vaccine Group, till Reuters.

Flera bolag har nu kommit långt i sin utveckling av ett coronavaccin. Läkemedelsbolaget Moderna gick på måndagen ut och meddelade att resultaten i den så kallade fas tre-studien visade en effektivitet på på 94,5 procent. På onsdag visade en slutanalys av Pfizer och Biontechs fas-3-tester att deras kandidat har 95 procents effektivitet.

LÄS MER: Ännu ett vaccin visar positiva resultat mot corona

LÄS MER: Då ska Astra Zeneca ta betalt för sitt coronavaccin

Pfizer har tidigare uppgett att man kommer lämna in en slutlig ansökan till europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, under november månad.

Parallellt pågår just nu Astra Zenecas kliniska fas 3-utvärderingen av sin vaccinkandidat, som går under bedömningen AZD1222.

Hoppas kunna presentera resultat inom kort

Processen har dock inte varit problemfri. I början av september stoppades den efter att man upptäckt en ovanlig biverkan. Sedan dess har företaget testerna runt om i världen.

I slutet av september inledde den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA en snabbgranskning av Astra Zenecas covid-19-vaccin.

LÄS MER: Här är vaccinen som Sverige köpt in och bolagen bakom

LÄS MER: Vaccinhoppet - en privat guldgruva för toppcheferna

– Det går inte att förutse när ett eventuellt beslut om godkännande av vaccinet skulle kunna fattas, även om den löpande granskningen kan förkorta utredningstiden avsevärt, sa Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist i ett pressmeddelande.

Astra Zeneca utvecklar sitt vaccin i samarbete med universitetet i Oxford. Läkemedelsjätten hoppas kunna presentera preliminära resultat från fas tre-studien inom några veckor.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.