Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zenecas vaccin godkänt i Storbritannien

Astra Zenecas vaccin mot coronaviruset fick på onsdagen ett nödgodkännande i Storbritannien, rapporterar bland andra Sky News.

Storbritannien har som första land godkänt Astra Zenecas vaccin mot coronaviruset.

Landet kommer att prioritera att ge de första doserna till personer i högriskgrupper. Planen är att börja vaccinera i början av januari.

Astra Zenecas vaccin blir därmed det andra vaccinet, efter Pfizer/Biontechs, att godkännas i Storbritannien.

LÄS MER: Astra Zeneca: Vårt vaccin lika effektivt som konkurrenternas

LÄS MER: Så ska massvaccinationen mot corona gå till i Göteborg och Västra Götaland

Studier publicerade i den vetenskapliga tidskriften Lancet visar på att Astra Zenecas vaccin har en genomsnittlig effektivitet på 70 procent.

I studien hade två olika doseringar testats. De som fick två fulla doser uppvisade en 62-procentig effektivitet, medan de som fick en halv dos vid första injektionen uppvisade en 90-procentig effektivitet. Kombinerat har läkemedlet därmed en genomsnittlig effekt på 70 procent i studien.

Då kan det komma till Sverige

Astra Zenecas vd Pascal Soriot sa i en intervju i helgen att deras vaccin är lika effektivt som konkurrenternas. Bild: Henrik Montgomery/TT
Astra Zenecas vd Pascal Soriot sa i en intervju i helgen att deras vaccin är lika effektivt som konkurrenternas. Bild: Henrik Montgomery/TT

I en intervju med brittiska The Times i söndags sa dock vd Pascal Soriot att deras vaccin är lika effektiv som konkurrenterna Pfizer/Biontech och Modernas vaccin, som uppvisat en effektivitet runt 95 procent.

– Vi tror att vi har hittat det vinnande receptet och som får en effektivitet som, efter två doser, är samma som andras, sa han till The Times.

LÄS MER: Biontech: Kan ta fram vaccin mot muterade coronaviruset på sex veckor

Pascal Soriot sa vidare till The Times att nya data kommer presenteras inom kort.

Astra Zenecas vaccin, som de utvecklar i samarbete med universitetet i Oxford, har flera fördelar gentemot konkurrenterna. Det är dels billigare, och dels kan det förvaras i ett kylskåp. Pfizers vaccin måste däremot kylas ner till minus 70 grader.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har tidigare sagt att Astra Zenecas vaccin kan komma att godkännas av EU i januari, och därmed få grönt ljus för användning även i Sverige. Innan jul godkändes Pfizer/Biontechs vaccin av EU.

LÄS MER: Leif Johansson: Gäller att utnyttja den makt man har

Västra Götalandsregionen räknar med att ha 101 500 doser från Pfizer/Biontech och Moderna till förfogande i januari. I februari räknar de med ytterligare en halv miljon doser, bland annat 404 900 från Astra Zeneca. Vård- och omsorgspersonal samt riskgrupper står först på tur. Vaccinerna kommer ges i två doser.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.