Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zenecas vaccin blir försenat i Storbritannien. Bild: Henrik Montgomery/TT
Astra Zenecas vaccin blir försenat i Storbritannien. Bild: Henrik Montgomery/TT

Astra Zenecas vaccin blir försenat

Ännu ett vaccin mot covid-19 blir försenat. Planen var att Astra Zeneca skulle leverera 30 miljoner doser till Storbritannien i år.
Nu står det klart att man bara kommer att kunna leverera fyra miljoner, rapporterar Financial Times.

Problem vid tillverkningen sätter käppar i hjulet för flera av läkemedelsjättarna som tar fram vaccin mot coronaviruset.

Tidigare har även Pfizer och Biontech, vars vaccinkandidat har fått ett så kallat nödgodkännande i Storbritannien, stött på problem. De har meddelat att de kommer att leverera fem miljoner doser till Storbritannien innan årsskiftet. Det är bara hälften så många som den brittiska regeringen räknade med bara någon månad tidigare.

Mindre produktion än väntat

Nu ser det ut som att även Astra Zenecas leverans blir mindre än väntat. Om deras vaccin blir godkänt räknar man med att kunna leverera fyra miljoner doser till Storbritannien innan 2020 är över. Tidigare i år planerade man utefter en mycket högre siffra, nämligen 30 miljoner.

Den inhemska brittiska tillverkningen av Astra Zeneca/Oxford-vaccinet sker vid två underleverantörer, Oxford Biomedica respektive Cobra Therapeutics, medan förpackning och sluthantering sköts av bolaget Wockhart.

Astra Zeneca uppger dock, enligt Financial Times, att tillverkningen sker i Kontinentaleuropa på grund av bokad kapacitet där som man ville utnyttja, och inte som en följd av problem på de brittiska sajterna.

Storbritannien först ut med massvaccinering

Morgonen efter beskedet om de försenade doserna påbörjade Storbritannien, som första land i världen, vaccinering av befolkningen med Pfizer och Biontechs vaccin. Under tisdagen kommer hundratals britter att få den första sprutan.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.