Calquence är ett läkemedel framtaget för att behandla blodcancer, sedan i våras har det testats för att behandla det nya coronaviruset. Nu meddelar Astra Zeneca att effekten uteblivit i fas2-studien.
Calquence är ett läkemedel framtaget för att behandla blodcancer, sedan i våras har det testats för att behandla det nya coronaviruset. Nu meddelar Astra Zeneca att effekten uteblivit i fas2-studien. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Astra Zenecas läkemedel biter inte på corona

Astra Zenecas tester av cancerläkemedlet Calquence effekt mot coronaviruset har fått ett bakslag. Patienterna i fas-2 studien fick varken mindre andningssvårigheter eller högre överlevnad, det skriver Dagens industri.
– Samtidigt som studieresultaten är en besvikelse, är vi fortsatt engagerade i att utveckla forskningen som hjälper patienter under denna globala pandemi, säger José Baselga, chef för forskning och utveckling på Astra Zeneca.

ANNONS
|

Sedan i våras har Astra Zeneca genomfört tester av cancerläkemedlet Calquence effekt mot coronaviruset. I fas 2-studien fick testerna ett bakslag då de inte nådde upp till primärmålen.

Läkemedlet har tidigare använts vid behandling av blodcancer, så kallad kronisk lymfatisk leukemi. Anna-Lena Engwall, chef för Astra Zenecas nordisk-baltiska marknadsbolag, sa till Dagens industri i samband med att studierna inleddes att de patienterna ofta drabbas av infektioner eftersom immunförsvaret sätts ur spel. Det gör att de bland annat får svårartade lunginflammationer.

Läkemedlet Calquence påverkar inflammationskaskaden i kroppen tidigt i förloppet, vilket gjorde att bolaget hoppades att läkemedlet skulle fungera även på coronapatienter. Något som nu visat sig inte stämma.

ANNONS

LÄS MER:Nu börjar snabbgranskning av AstraZenecas vaccin

Läkemedlet ökade inte andelen patienter som överlevde och var utan andningssvårigheter. Inga säkerhetsproblem med Calquence observerades däremot och det kommer fortsättas att användas i andra syften.

– Samtidigt som studieresultaten är en besvikelse, är vi fortsatt engagerade i att utveckla forskningen som hjälper patienter under denna globala pandemi, inklusive kliniska prövningar för Astra Zenecas och Oxforduniversitetes coronavirusvaccin och vår långverkande antikroppskombination, säger José Baselga, chef för forskning och utveckling på Astra Zeneca till tidningen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS