Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Covid-19 har hittills dödat över långt över 400 000 människor världen över.
Covid-19 har hittills dödat över långt över 400 000 människor världen över.

Astra Zenecas coronavaccin testas

I sommar inleds avslutande studier i USA med ett vaccin mot covid-19, framtaget av det Astra Zeneca-delägda bolaget Moderna.

Det är Wall Street Journal som skriver att USA planerar att finansiera och genomföra avslutande studier med tre vaccinkandidater mot covid-19 redan i sommar.

Det uppger den amerikanska hälsomyndigheten NIH, enligt tidningen.

LÄS MER: Hett vaccinföretag drar in 13 miljarder

LÄS MER: Vaccinhopp gav glädjeskutt på Wall Street

Först ut är Astra Zeneca-delägda Modernas vaccinkandidat, för en fas 3-studie i juli. Därefter väntar storskaliga tester av Astra Zenecas och Oxforduniversitetets kandidat i augusti, följt av Johnson & Johnsons läkemedel i september.

Vaccinkandidaterna kommer att testas på tiotusentals personer runt om i USA, uppger WSJ.

Bolagen har gjort snabba framsteg under de inledande studierna, uppger tidningen. Ännu finns inget godkänt vaccin mot virussjukdomen covid-19. Runt om i världen pågår över 100 försök att utveckla ett vaccin.

Moderna var väl förberett

Bland de två bolag som kommit längst återfinns det amerikanska bolaget Moderna, med storägare som Astra Zeneca i ryggen.

Den andra aktören med en vaccinkandidat på prov är kinesiska Cansino Biological som samarbetar med universitet Beijing Institute of Biotechnology.

– Att exempelvis Moderna kunde utveckla sin vaccinkandidat på 63 dagar beror på att företaget var förberett via det internationella konsortiet Cepi. De hade utrustning och maskiner på plats och hade utvecklat ett koncept där de enkelt uttryckt kunde lyfta in den genetiska sekvensen för detta coronavirus, sade Läkemedelsindustriföreningens expert och samhällspolitiske chef Jonas Vikman, i en intervju i GP tidigare i år.

Läs mer nedan:

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.