Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zenecas anläggning i Mölndal. Bild: Adam Ihse / TT
Astra Zenecas anläggning i Mölndal. Bild: Adam Ihse / TT

Astra Zenecas cancermedicin får grönt ljus i USA

Astra Zenecas cancerläkemedel Lynparza har fått ett godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, som en förstabehandling av patienter med BRCA-muterad äggstockscancer.

Det som Astra Zenecas medicin Lynparza, som utvecklats med läkemedelskollegan MSD, kan göra är att använda skadat dna för att döda cancercellerna.

Det var i oktober som det börsnoterade Mölndalsföretaget presenterade resultatet av en dubbelblindstudie som kunde visa att läkemedlet framgångsrikt kan komma åt en speciell mutation i DNA, så kallade BRCA-mutationer, och på det viset hindra spridningen av cancer.

LÄS MER: Lyckat genombrott för Astra Zeneca-medicin

– Resultatet på 70 procents reduktion av sjukdomsprogression eller död med den här terapin är ett mycket uppmuntrande resultat, kommenterade Jacob Lund, pressansvarig på Astra Zeneca, då.

Lynparza används också för att behandla bröstcancer med dottersvulster – metastaser. 20 000 patienter har hittills behandlats med läkemedlet.

Och sent på onsdagen meddelade Astra Zeneca i ett pressmeddelande att FDA, den amerikanska läkemedelsmyndigheten, gett tummen upp för Lynparza som en förstabehandling av patienter med den här typen av äggstockscancer.

Detta är det första godkännandet för en så kallad parp-hämmare som en förstabehandling inom BRCA-muterad äggstockscancer.

Vid anläggningen i Mölndal görs mest forskning kring sjukdomar i andningsvägarna, men även viss cancerforskning bedrivs.

LÄS MER: Lägre vinst men högre försäljning för Astra

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.