Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Astra Zeneca: Vårt vaccin lika effektivt som konkurrenternas

Svensk-brittiska Astra Zenecas vaccin mot coronaviruset är lika effektivt som konkurrenternas, som uppvisat 95 procents effektivitet, uppger vd Pascal Soriot. Och redan på tisdagen kan vaccinet komma att godkännas i Storbritannien.

I en intervju med brittiska The Times säger Astra Zenecas vd Pascal Soriot att deras vaccinkandidat är lika effektiv som konkurrenterna Pfizer/Biontech och Modernas vaccin, som uppvisat en effektivitet runt 95 procent.

LÄS MER: De första vaccindoserna har anlänt i Göteborg

LÄS MER: Vaccinet rullar mot Sverige under sträng bevakning

– Vi tror att vi har hittat det vinnande receptet och som får en effektivitet som, efter två doser, är samma som andras, säger han till The Times.

Det skulle i så fall innebär en avsevärd förbättring mot tidigare preliminära studier, där en genomsnittlig effektivitet på 70-procent uppvisades.

I studien hade två olika doseringar testats. De som fick två fulla doser uppvisade en 62-procentig effektivitet, medan de som fick en halv dos vid första injektionen uppvisade en 90-procentig effektivitet. Kombinerat har läkemedlet därmed en genomsnittlig effekt på 70 procent i studien.

Väntas börja användas i januari

Pascal Soriot säger till The Times att nya data kommer presenteras inom kort.

På måndagen rapporterade Financial Times att Storbritannien kan komma att godkänna Astra Zenecas redan på tisdagen. Vaccinationerna kan då inledas i början av januari.

EU väntas godkänna Astra Zenecas vaccin i januari. På söndagen började svenskar vaccineras med Pfizer/Biontechs vaccin, som godkändes av EU innan jul.

LÄS MER: Alla svenskar som vill kan ha fått coronavaccin i april

LÄS MER: Leif Johansson: Gäller att utnyttja den makt man har

Astra Zenecas vaccin, som de utvecklar i samarbete med universitetet i Oxford, har flera fördelar gentemot konkurrenterna. Det är dels billigare, och dels kan det förvaras i ett kylskåp. Pfizers vaccin måste däremot kylas ner till minus 70 grader.

Västra Götalandsregionen räknar med att ha 101 500 doser från Pfizer/Biontech och Moderna till förfogande i januari. I februari räknar de med ytterligare en halv miljon doser, bland annat 404 900 från Astra Zeneca. Vård- och omsorgspersonal samt riskgrupper står först på tur. Vaccinerna kommer ges i två doser.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.