Astra Zeneca meddelar att man troligen kan börja vaccinera mot covid-19 i början av nästa år, men utesluter inte att kunna börja redan i december.
Astra Zeneca meddelar att man troligen kan börja vaccinera mot covid-19 i början av nästa år, men utesluter inte att kunna börja redan i december. Bild: Naina Helén Jåma

Astra Zeneca utesluter inte vaccinstart redan i december

Hela världen väntar nu på ett vaccin mot covid-19. Till DN säger Astra Zenecas vd nu att vaccineringen kan komma att börja redan i vinter.
– Möjligen i slutet av december, säger vd:n Pascal Soriot till DN.

ANNONS
|

Det brittisk-svenska Astra Zeneca samarbetar med Oxfords universitet i framtagandet av vaccinet och blir det godkänt kan vaccinationen börja januari eller i bästa fall i slutet av december, detta säger företagets vd Pascal Soriot i en intervju med Dagens nyheter.

Omfattande tester

I nuläget är testandet av produkten, som omfattar över 50.000 personer i olika länder, inne i så kallade fas-3 försök. Astra Zeneca samarbetar med Oxfords universitet i framtagandet av vaccinet, och under ett anförande inför vetenskaps- och teknologikommittén i det brittiska parlamentet sade universitetets chefsforskare att ett vaccin kunde börja distribueras före jul. Dock var han försiktig i hur han formulerade sig:

ANNONS

– Det finns en liten chans, men jag vet inte, sa han och fortsatte:

– Vårt försök är bara ett av många som pågår runtom i världen, flera av vilka mycket väl kan rapporteras innan årets slut.

Nu dementerar alltså Pascal Soriot inte prognosen, men däremot är även han försiktig.

– De myndigheter som ska besluta om vaccinet arbetar med våra data kontinuerligt. Om de är snabba när vi är klara kan vi börja vaccinera folk i januari, möjligen i slutet av december, säger han till DN.

LÄS MER:Svenska minkar coronasjuka – men inga tecken på mutationer

Kanske aldrig kommer att tjäna pengar på det

Bland annat EU, USA, Storbritannien, Ryssland, Brasilien och Japan har tecknat avtal om distribution av vaccin med Astra Zeneca. Bara i EU ska 400 miljoner doser distribueras, cirka 7,5 miljoner av dem hamnar i Sverige.

Medan Pandemin pågår har företaget åtagit sig att inte göra vinst på vaccinet och Pascal Soriot säger att frågan om vinst avgörs av vaccinets effektivitet.

– Kanske vi aldrig tjänar pengar på det, ingen vet hur ofta man måste vaccinera sig. Om vaccinet är väldigt effektivt och skyddar människor i många år och sjukdomen försvinner då finns det ingen marknad. Det är dock enligt de flesta experter osannolikt – de tror att viruset lever kvar och att folk måste omvaccineras. Om det måste ske årligen kan vi börja tjäna pengar från 2022, säger han till DN och fortsätter med att konstatera hur de först av allt måste slå fast att vaccinet verkligen fungerar.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS