Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svensk-brittiska Astra Zeneca, med en av sina viktiga forskningsanläggningar i Mölndal, inleder klinisk prövning av en terapi som har potential att minska dödligheten i det nya coronaviruset. Bild: Adam Ihse / TT
Svensk-brittiska Astra Zeneca, med en av sina viktiga forskningsanläggningar i Mölndal, inleder klinisk prövning av en terapi som har potential att minska dödligheten i det nya coronaviruset. Bild: Adam Ihse / TT

Astra Zeneca testar läkemedel mot corona

Astra Zeneca inleder tester av läkemedlet Calquence mot covid-19 – läkemedlet har potential att hjälpa svårt sjuka coronapatienter.

Det är i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen som det svensk-brittiska bolaget meddelar att man kommer att inleda kliniska prövningar av läkemedlet som ursprungligen utvecklats för att behandla en typ av blodcancer.

De första globala kliniska testerna av Calquence-medicinen har nämligen visat att terapin minskar de problem i andningsvägarna – till exempel allvarlig andningssvikt – som är kopplade till dödlighet i det nya coronaviruset. Testerna i den kliniska prövningen kommer att inledas de kommande dagarna i USA och i flera länder i Europa, meddelar Astra Zeneca.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Hindrar allvarlig immunreaktion

Det medicinen närmare bestämt gör är att behandla en reaktion som immunförsvaret skapar hos svårt sjuka coronapatienter. Det den gör är att förhindra ”cytokinstorm” – en överproduktion av en grupp signalbärare i kroppen som leder till bland annat organsvikt.

– Med de här kliniska prövningarna så möter vi den nya insikt i vetenskapssamhället och hoppas kunna visa att genom att börja använda Calquence som ett nytt bästa vårdsätt så minskar behovet av att använda respiratorer och ventilatorer för patienter och därmed öka deras möjlighet att överleva, säger José Baselga, ansvarig för onkologisk forskning på Astra Zeneca, i ett uttalande.

LÄS MER: Tre personer berättar: Så var det att ha covid-19

Mycket kort startsträcka

– Det här är den snabbaste starten av en klinisk prövning i Astra Zenecas historia, tillägger han.

Det är ett protein som är en viktig faktor i den nya terapin.

– Givet den väl dokumenterade rollen som BTK-proteinet har i att reglera inflammation, är det möjligt att genom att inandas BTK med acalabrutinib så kan det underlätta för patienter med långt framskriden covid-19 lungsjukdom, säger Louis M Staudt, en av cheferna på det amerikanska cancerinstitutet NCI.

Acalabrutinib är den aktiva substansen i Calquencemedicinen.

Under tisdagen meddelade också WHO att ett vaccin mot coronapandemin kan dröja. Astra Zenecas medicin är inget vaccin – ett skydd så man blir immun mot viruset – utan en terapi man tagit fram för en annan sjukdom, som alltså kan lindra effekterna av det nya coronaviruset.

LÄS MER: WHO: Vaccin mot coronaviruset kan dröja

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.