Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kina-avtal om produktion av potentiellt vaccin mot covid-19 på plats för Astra Zeneca. Arkivbild Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kina-avtal om produktion av potentiellt vaccin mot covid-19 på plats för Astra Zeneca. Arkivbild Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Astra Zeneca skriver på kinesiskt vaccinavtal

Den svensk-brittiska läkemedelkoncernen Astra Zeneca har skrivit på ett samarbetsavtal med kinesiska Shenzhen Kangtai Biological Products. Syftet är att få på plats produktion av ett potentiellt vaccin mot covid-19 i Kina.

Planen är enligt avtalet att bygga upp en årlig produktionskapacitet på minst 100 miljoner doser av AZD1222, som Astra Zeneca utvecklar tillsammans med forskare vid Oxford University, till slutet av 2020. Sedan ska kapaciteten fördubblas inom ett år.

Astra Zeneca och Shenzhen Kangtai ska även se om det går att samarbeta kring vaccinet på andra marknader, enligt Astra Zeneca.

Astra Zenecas potenteilla covid-19-vaccin AZD1222 anses av Världshälsoorganisationen (WHO) vara en av de mer lovande kandidaterna bland alla forskningsprojekt på området.

I slutet av juli kom positiva resultat från kliniska studier av AZD1222:s effekter på friska försökspersoner och målet är att totalt tillverka 2,1 miljarder doser.

Astra Zeneca-aktien, som lyft med 11 procent sedan årsskiftet, backar med 0,1 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet.