Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zenecas testlabb i Södertälje. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT
Astra Zenecas testlabb i Södertälje. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Astra Zeneca skriver nytt vaccinavtal

Astra Zeneca har skrivit avtal med Argentina och Mexiko om att länderna ska tillverka företagets kommande coronavirusvaccin.

Svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca har skrivit avtal med bioteknikbolaget Mabxience om kunskapsöverföring för att till en början tillverka 150 miljoner doser för att förse hela Latinamerika, med undantag för Brasilien, med vaccin, enligt den argentinska regeringen.

– Den latinamerikanska produktionen kommer att skötas i Argentina och Mexiko och det kommer att möjliggöra snabb och effektiv tillgång för alla länder i regionen, säger Argentinas president Alberto Fernández.

Vaccinet kan börja levereras under först halvan av nästa år, om fas 3-studien går som den ska och vaccinet får godkänt av läkemedelsreglerande organ.

Argentina registrerade sitt hittills högsta dagliga tal av nya fall av bekräftat smittade på onsdagen, med 7 663 nya fall. 200 personer avled i sviterna av det nya coronaviruset det senaste dygnet.

– Det här (avtalet) kommer att innebära en stor lättnad i framtiden, men det är inte en lösning just nu, säger Fernández.