Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Astra Zeneca satsar nu miljarder på en ny cancerbehandling. Bild: Henrik Montgomery/TT

Astra Zeneca satsar miljarder på ny bröstcancermedicin

Svensk-brittiska Astra Zeneca och japanska Daiichi Sankyo gör en mångmiljardsatsning på nya riktade terapier mot bröst-, magsäcks- och tjocktarmscancer.

Astra Zeneca, med en av sina globala forskningssajter i Mölndal, och Daiichi Sankyo har skrivit på ett samarbetsavtal om att utveckla och sälja en ny riktad medicin mot cancer, en så kallad ADC-terapi med läkemedelsnamnet trastuzumab deruxtecan.

Potentialen inom behandling av bröstcancer och andra cancerformer beskrivs av bolagen som mycket stora och till skillnad mot kemoterapibehandling av cancer – som slår brett – så riktas medicinen, som innehåller antikroppar och cancerdödande ämnen, enbart mot cancercellerna.

Bolagen kommer att gemensamt utveckla och marknadsföra medicinen i världen, förutom i Japan där Daiichi Sankyo sköter marknaden.

I samarbetet ingår att Astra Zeneca kommer att betala ända upp till 6,9 miljarder dollar till den japanska kollegan, motsvarande 64 miljarder kronor, varav 1,35 miljarder dollar – 12,5 miljarder kronor – inledningsvis. För att finansiera detta gör en Astra Zeneca en riktad nyemission till institutionella investerare till ett värde av 3,5 miljarder dollar, drygt 32 miljarder kronor.

Bolagen räknar med att intäkterna från medicinen kommer att kunna börja synas från 2020 och stiga väsentligt vid 2023.

– Vi tror att trastuzumab deruztecan kan bli en nydanande medicin för dessa typer av cancer, säger Astra Zenecas vd Pascal Soriot i ett uttalande, syftande på en typ av aggressiv cancer som med en fackterm kallas HER-2.

– Den har också potentialen att omdefiniera vilken terapi som sätts in först vid bröstcancer.

Medicinen har fått olika godkännanden för behandling av den aggressiva bröstcancerformen av FDA i USA och motsvarigheten i Japan.

På frågan vad satsningen kan betyda för Astra Zenecas svenska verksamhet säger den nordiska presschefen Christina Malmberg Hägerstrand:

– Göteborgsanläggningen är en av de strategiska viktiga forskningsanläggningarna tillsammans med Cambridge och amerikanska Gaithersburg. Det här samarbetet är även positivt för forskningen här.

Marknaden reagerade inte positivt på miljardaffären – under fredagen sjönk Astra Zenecas aktiekurs på Stockholmsbörsen tydligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.