Astra Zeneca satsar i Kina

ANNONS
|

I dag omsätter Astra Zeneca omkring 200 miljoner dollar på den kinesiska marknaden. Det är något mindre än försäljningen i Sverige och en droppe i havet i relation till den totala försäljningen. Men på några års sikt bedömer man att proportionerna kommer att ha förskjutits betydligt.

- Det finns bedömare som tänker sig att Kina om fem år kommer att vara en marknad i samma storlek som ett europeiskt land som Frankrike, säger Staffan Ternby, informationsdirektör på Astra Zeneca. Efter ytterligare 10-15 år kan det vara världens största läkemedelsmarknad.

Investeringen i Kina innebär att man kommer att bygga ett forskningscenter där omkring 300 personer kommer att arbeta med forskning och utveckling specifikt inriktad på kinesiska förhållanden. Genetiska skillnader gör att olika folkgrupper svarar olika på medicinering.

ANNONS

- Vi har bland annat haft ett cancerpreparat som inte fungerade särskilt bra i Sverige men som visade sig effektivt på asiatiska personer, berättar Staffan Ternby.

100 miljoner dollar låter som mycket pengar, men hur stor är investeringen för Astra?

- Vi har en forskningsbudget på 3,5 miljarder dollar per år så i relation till det är det ju inga jättesummor.

I dag arbetar 2 200 personer på Astra Zeneca i Kina. Den nya forskningen är inte resultatet av en flytt, eller en neddragning på något annat ställe i världen, utan kan ses som en ren expansion.

ANNONS