Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En person får en vaccinspruta.
Det finns en liten chans att ett vaccin är färdigt till jul, uppger chefsforskaren vid Oxford. Arkivbild. Bild: Naina Helén Jåma

Astra Zeneca: Kan ha fungerande vaccin innan jul

Det finns en ”liten chans” att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är färdigt innan jul. Det säger chefsforskaren vid Oxforduniversitet där bolagets vaccinstudier pågår, rapporterar Sky News.

Det var under ett anförande inför vetenskaps- och teknologikommittén i det brittiska parlamentet som chefsforskare Andrew Pollard uttryckte sig försiktigt optimistiskt kring utsikterna för Astra Zenecas vaccinkandidat.

När han fick frågan om vaccinet kan vara färdig till jul blev svaret:

– Det finns en liten chans, men jag vet inte.

Han fortsatte:

– Vårt försök är bara ett av många som pågår runtom i världen, flera av vilka mycket väl kan rapporteras innan årets slut.

LÄS MER: Astra Zenecas vaccintester återupptas i USA

LÄS MER: Då ska Astra Zeneca ta betalt för sitt coronavaccin

Problem för Astra Zenecas vaccinprogram

Försöken med Oxfordvaccinet har dock inte varit utan problem. I början av september tvingades man trycka på pausknappen sedan man upptäckt en ovanlig biverkan hos en kvinna som var med i studien. Men efter granskningar i USA, Storbritannien, Brasilien, Sydafrika och Japan kunde de kliniska testerna fortsätta.

”Det är inte ovanligt att några deltagare vid storskaliga vaccinstudier blir sjuka och varje fall måste utvärderas för att försäkra sig om noggranna säkerhetsbedömningar”, skrev Astra Zeneca i samband med att man satte igång försöken igen.

En deltagare i som deltagit i Astra Zenecas och Oxfords vaccinprogram avled i mitten av oktober, rapporterade nyhetsbyrån Reuters då. Enligt uppgifter rörde det sig dock om en person som ingick i placebogruppen och alltså inte hade fått vaccinet. Oxforduniversitetet utredde händelsen och konstaterade att det inte hade förekommit några säkerhetsbrister.

Flera aktörer med i racet

Svensk-brittiska Astra Zeneca är en av flera aktörer som är med i racet för att ta fram ett effektivt vaccin mot covid-19. Med i jakten är också exempelvis amerikanska Pfizer som tar fram ett vaccin tillsammans med tyska Biontech, och det amerikanska bolaget Moderna, som delvis ägs av Astra Zeneca.

Även om Astra Zeneca och Oxforduniversitetet tar fram ett fungerande vaccin innan jul innebär det inte att man kommer att börja vaccinera människor lagom till dess. Vaccinet måste nämligen bland annat godkännas av hälso- och läkemedelsmyndigheter innan det kan bli tillgängligt för allmänheten.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.