Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zeneca i storprojekt

Astra Zeneca har tecknat ett licensavtal med det amerikanska företaget Ardelyx om ett nytt läkemedel mot njursjukdomar.

Ett drygt halvår efter beskedet om Astra Zenecas neddragning av tjänster i Mölndal och hela forskningsanläggningen i Södertälje kom i går nyheten om ett avtal om global ensamrätt om njurläkemedel från Ardelyx.

För det betalar Astra Zeneca 35 miljoner dollar i ett första skede och 237,5 miljoner dollar om projektet utvecklas vidare mot färdiga läkemedel.

Gunnar Olsson, forskningschef för områdena hjärta/kärl och mage/tarm på Astra Zeneca, beskriver behovet:

- Medicinen ska i första hand hjälpa patienter med njursvikt som är ett väldigt stort medicinskt behov. Läkemedlet ska blockera salt- eller natriumupptaget i tarmen för att minska den överbelastning som i sin tur kan leda till allvarliga hjärt- och kärlkomplikationer. Förhoppningsvis kommer medicinen dels ska kunna ge en symptomlindring, dels förbättra framtidsutsikterna för patienterna.

Följande statistik ger en uppfattning om det medicinska behovet och potentialen för läkemedlet.

• Bara i Europa och USA lider cirka 39 miljoner personer av fullt utvecklad njursvikt och kronisk njursjukdom. 5-20 procent av dem riskerar att avlida av sin sjukdom.

• Dessutom finns cirka 940 000 personer som i dag måste gå på dialys tre-fyra gånger i veckan och som i en framtid skulle kunna få hjälp.

Gunnar Olsson framhåller att läkemedlet som nu är klart för så kallade fas 2-studier på patienter med njursjukdom ännu befinner sig i ett tidigt utvecklingsskede. Nu har man skapat en gemensam projektgrupp med Ardelyx där den Astra Zeneca-baserade delen sitter i Mölndal.

- Om allt löper väl kommer aktiviteterna sedan fortsätta i stora kliniska prövningar och det här kan bli ett väldigt viktigt projekt för oss här i Mölndal. Vi har redan startat ett team och fler kan engageras om utvecklingen blir positiv.

Förutom det stora medicinska behovet framhåller Gunnar Olsson Astra Zenecas engagemang inom diabetesområdet, där njurproblem är en vanlig komplikation.

- Det här blir ytterligare ett steg för att kunna behandla alla former av diabeteskomplikationer och det vi kan bidra med är expertis inom njurområdet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.