Astra Zeneca exporterar till Ryssland – för miljardbelopp

Det Göteborgskopplade läkemedelsbolaget Astra Zeneca exporterar produkter till Ryssland sedan kriget bröt ut – för flera miljarder kronor. Det rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS

Bolaget, med säte i Mölndal, har exporterat kemikalier för totalt 2,2 miljarder kronor mellan mars och december i fjol. Det är nästan en dubblering jämfört med vad bolaget exporterade till Ryssland året dessförinnan, rapporterar Sveriges Radio.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari i fjol har flera svenska bolag slutat exportera varor till Ryssland. Totalt var den svenska exporten till Ryssland mellan mars och december i fjol 6,4 miljarder kronor.

Tusentals anställda i Ryssland

Astra Zeneca har en fabrik i Kaluga i Ryssland, och har enligt den senaste årsredovisningen 2 000 anställda i landet.

Det finns inget som tyder på att Astra Zeneca bryter mot några sanktioner riktade mot Ryssland. Astra Zeneca har tackat nej till att ställa upp på intervju, men skriver i en skriftlig kommentar att ”tillgång till våra läkemedel för alla patienter har varit och fortsätter därför att vara vår högsta prioritet och sker i enlighet med de sanktioner och regler som finns. För många patienter är våra läkemedel livsviktiga."

ANNONS

Astra Zeneca hänvisar även till ett uttalande från i julas där företaget skriver att det på grund av invasionen inte längre gör några kliniska prövningar eller nya investeringar i Ryssland.

LÄS MER:Birgitta på Orust blir utan elstöd – avlidne maken stod på avtalet

LÄS MER:Därför säger techjättarna upp tusentals anställda

LÄS MER:Fem punkter: Därför kostar det så mycket med mat nu

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS