Uppåt på börsen. Arkivbild.
Uppåt på börsen. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Astra Zeneca draglok på börsen

Stockholmsbörsen steg på bred front på onsdagen, med Astra Zeneca och Nordea som draglok. Vid stängning hade OMXS-index gått upp 0,8 procent.

ANNONS

Det breda OMXS-indexet har därmed gått upp drygt 3 procent sedan årsskiftet och har cirka 5 procent kvar upp till de historiska rekordnoteringarna före coronakraschen i slutet av februari.

Bara en av de 30 mest omsatta aktierna i OMXS30-index, Sandvik, landade på minus. Mest uppåt i kraft av indextyngd drog läkemedelskoncernen Astra Zeneca och storbanken Nordea med kurslyft på 1,4 respektive 1,1 procent.

Andra tungviktare på plus var mobiloperatörerna Tele2 och Telia, upp med 2,3 respektive 1,0 procent.

Icagruppens aktie backade 0,4 procent efter en delårsrapport där vinsten ökade ungefär som förväntat, med kraftiga lyft för e-handeln i coronakrisen.

Den rapporterande värmepumpstillverkaren Nibes aktie steg 7,6 procent efter en oväntat stor vinst under andra kvartalet och en positiv prognos för andra halvåret 2020.

ANNONS

Även de ledande Europabörserna steg. Frankfurts DAX-index ökade 0,8 procent, Londonbörsens FTSE 100-index gick upp 0,6 procent och Parisbörsens CAC 40-index lyfte 0,8 procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS