Ett antal anställda på Astra Zeneca i Kina misstänks för att ha manipulerat testresultat hos tumörpatienter. Bedrägeriet ska företaget själva ha upptäckt och larmat myndigheter om.
Ett antal anställda på Astra Zeneca i Kina misstänks för att ha manipulerat testresultat hos tumörpatienter. Bedrägeriet ska företaget själva ha upptäckt och larmat myndigheter om. Bild: Pontus Lundahl/TT

Astra Zeneca-anställda misstänks för fusk i Kina

Kinesiska anställda på läkemedelsjätten Astra Zeneca misstänks ha manipulerat testresultat hos tumör-patienter. På det viset ska man fuskat till sig bidragspengar, skriver Bloomberg News.

ANNONS
|

Ett antal anställda på det svensk-brittiska företaget i Kina ska nu vara gripna misstänkta för bedrägeri. Detta skriver Bloomberg News om händelserna som ska ha utspelat sig på Astra Zeneca i Shenzhen i södra Kina.

LÄS MER:Börsfest: Så bra gick Göteborgsbolagen 2021

LÄS MER:Det kan bli några stökiga veckor på börsen

Upptäckte själva och slog larm

Astra Zeneca skriver själva i ett uttalande att de upptäckte manipulerandet av resultaten i augusti förra året. Genom att ändra resultatet vid gentester på patienter med tumörer misstänks anställda ha försökt tillskansa sig pengar från den nationella hälsoförsäkringen.

Läkemedelsföretaget ska själva ha anmält det misstänkta bedrägeriet till myndigheter och vad gäller de anställda ska konsekvenserna ha blivit ”allvarliga disciplinära åtgärder”, enligt uttalandet.

ANNONS

Oklart hur stora belopp det rör sig om

I den nu pågående utredningen av det misstänkta bedrägeriet deltar förutom polis flera kinesiska myndigheter, skriver Bloomberg News.

Hur stora belopp det rör sig om i det misstänkta bedrägeriet framgår inte, skriver Reuters.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS