Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Astra Zeneca ansöker om godkännande för vaccin i EU

Astra Zeneca har ansökt om att få sitt vaccin mot covid-19 godkänt i EU.
Om den europeiska läkemedelsmyndigheten bedömer att vaccinet är säkert kan det godkännas redan den 29 januari.

Svensk-brittiska Astra Zeneca har lämnat in en ansökan om att få sitt vaccin mot coronaviruset godkänt i EU. Det meddelar EMA, EU:s läkemedelsmyndighet, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Så många är hittills vaccinerade mot corona i Sverige

Snabbare process för godkännande än vanligt

Utvärderingen av vaccinet, och ett eventuellt godkännande, kan vara färdigt redan den 29 januari, enligt myndigheten. Det är tack vare att de löpande har granskat en del av läkemedelsjättens data från fyra kliniska studier i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika.

Om EMA anser att vaccinet är tillräckligt säkert och effektivt mot covid-19 kommer de att rekommendera ett villkorligt godkännande för användning i EU.

EU-kommissionen fattar sedan beslut och om vaccinet godkänns kommer det att kunna användas i alla EU-länder inom bara några dagar.

I Storbritannien har Astra Zenecas vaccin redan godkänts och börjat användas.

LÄS MER: Därför rusar inte Astras aktie på godkännandet

Två vaccinkandidater godkända för användning i EU

I dagsläget har EU godkänt två sorters vaccin mot covid-19: Pfizer/Biontechs kandidat, och Modernas, och hittills har minst 80 000 svenskar vaccinerats, enligt Folkhälsomyndigheten.

De första grupperna som får vaccinet är de som bor på äldreboende eller har hemtjänst, personal inom äldreomsorg och annan vårdpersonal som jobbar med särskilt sårbara grupper, samt de som bor med någon som har hemtjänst.

Sverige hoppas att alla vuxna som vill ta vaccinet ska ha fått det innan sommaren.

Västra Götalandsregionen har tidigare uppgett att de räknar med att få över 400 000 doser av Astra Zenecas vaccin i februrari. Liksom för de andra vaccin som redan är godkända i EU behöver man två doser av vaccinet för att det ska ge effekt.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.