Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Astra Zeneca återupptar kliniska prover av coronavaccin i Japan

Svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca har återstartat de kliniska studierna av sitt covid-19-vaccin i Japan. Det framgår av ett pressmeddelande på fredagen.

Fas I/II av de kliniska testerna av bolagets vaccin mot covid-19, kallat AZD1222 har återupptagits efter diskussioner med berörda myndigheter i Japan.

Det var i augusti Japan tecknade ett avtal med läkemedelsjätten Astra Zeneca om ett köp av 120 miljoner doser av bolagets vaccin.

LÄS MER: Nu börjar snabbgranskning av AstraZenecas vaccin

I början av september stoppade Astra Zeneca alla tester i den tredje fasen av kliniska studier. Anledningen var att en försöksperson i Storbritannien hade drabbats av en potentiellt oförklarlig sjukdom.

Bolaget kallade då det för en rutinåtgärd, och det visade sig senare att personens insjuknande inte kunde kopplas till vaccinet.

Sedan dess har företaget återupptagit prövningen i Storbritannien, Brasilien, Sydafrika, Indien och nu i Japan.

Fortfarande avbrutna försök i USA

Överläggningarna med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA fortsätter dock, om vad som måste klargöras för att testerna av vaccinet även ska kunna återupptas i USA.

LÄS MER: Regeringen om Sveriges vaccinstrategi

LÄS MER: Vaccinsamordnaren om stoppet: Inte ovanligt

I veckan inledde den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA en snabbgranskning av Astra Zenecas covid-19-vaccin.

– Det går inte att förutse när ett eventuellt beslut om godkännande av vaccinet skulle kunna fattas, även om den löpande granskningen kan förkorta utredningstiden avsevärt, sa Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist i ett pressmeddelande.

Astra Zeneca utvecklar sitt vaccin i samarbete med universitetet i Oxford.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.