Astra har köpt en biljett för att den amerikanska myndigheten FDA ska behandla deras läkemedel snabbare för över 900 miljoner kronor.
Astra har köpt en biljett för att den amerikanska myndigheten FDA ska behandla deras läkemedel snabbare för över 900 miljoner kronor. Bild: Stefan Berg

Astra i större affär med annat svenskt läkemedelsföretag

Astra Zeneca köper rättigheter för en snabbare granskning i USA av Stockholmsbaserade Sobi för motsvarande drygt 920 miljoner kronor. Samtidigt når Astra framgång med en njurmedicin i Kina.

ANNONS
|

Sobi – där förkortning står för Swedish Orphan Biovitrum – säljer en möjlighet att få en snabbare granskning av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA till Astra Zeneca för 95 miljoner dollar, drygt 920 miljoner kronor. Kvittot på att man får en snabbare granskning, en ”priority review voucher”, är något Sobi fick i samband med en amerikansk granskning av ett av sina preparat – och alltså får sälja vidare.

– Det betyder att vi eventuellt kan få ett snabbare godkännande från FDA:s efter att vi gjort kliniska prövningar av läkemedel, vilket kan komma patienter till godo, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef på Astra Zeneca.

ANNONS

Viktig myndighet

Vilket läkemedel eller terapi Astra kan använda för att få en snabbare granskning står inte klart – men det svensk-brittiska bolaget har en stor forskningsportölj med många nya läkemedel på väg ut på marknaden och FDA är en nyckel för att nå framgång.

Samtidigt kommer det positiva nyheter om ett av bolagets nya läkemedel – efter ett negativt besked om en klinisk prövning av ett cancerläkemedel tidigare i veckan. Det handlar om njurmedicinen Roxadustat, som når framgång på den kinesiska marknaden.

Stor patientgrupp

Sedan tidigare har läkemedlet godkänns för patienter med kronisk njursjukdom som går på dialys – nu godkänner kinesiska myndigheter även läkemedlet för patienter som inte går på dialys. Den blodbrist – anemi – som denna patientgrupp drabbas av leder till sjukdom, försämrad livskvalitet och ökad risk för att dö och Astras läkemedel motverkar problemen med blodbristen. Enligt läkemedelsbolaget finns det 120 miljoner patienter i Kina med kronisk njursjukdom. Godkännandet är viktigt för bolaget.

– Roxadustat är ett av de läkemedel vi menar kan bli en storsäljare, säger Christina Malmberg Hägerstrand.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS