Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra drar in diabetesmedel

Läkemedel: Diabetesmedicinen Galida dras tillbaka av Astra Zeneca. Påverkan på njurarna gör att ett av de viktigare preparaten för företaget inte når marknaden.
Galida började utvecklas av forskarna i Mölndal i mitten av 90-talet och har varit ett osäkert kort, ett riskprojekt. Ändå är det ett bakslag för läkemedelskoncernen att cirka ett år före planerad ansökan om registrering lägga ned projektet.
Preparatet var ett av några som skulle stå för en god tillväxt under de närmaste åren och stärka företaget inför den svacka som väntar efter 2008, 2009.
- Forskningsportföljen måste stärkas inför de kommande åren, koncernledningen är fullt sysselsatt med detta. Men att Galida faller ifrån påskyndar ingenting, arbetet fortsätter som planerat med både externa förvärv och att stärka den interna forskningen. Vi förbereder oss inför några tuffa år, säger informationsdirektör Staffan Ternby.
Bakslaget med Galida kommer inte att innebära några personalnedskärningar och ryms inom de ekonomiska beräkningarna, enligt Staffan Ternby .
- Analytikerna är nog inte förvånade, vi har varit tydliga med att det är ett riskprojekt.
Av flera liknande forskningsprojekt inom andra företag är det endast ett som nått ända fram till det amerikanska läkemedelsverket FDA, Federal Drug Administration.
- Det finns ett gigantiskt behov av att behandla åldersdiabetes, 80 procent av de som drabbas dör i hjärt-, kärlsjukdomar. Minst 200 miljoner människor lider av åldersdiabetes. Till och med tonåringar börjar utveckla sjukdomen, på grund av fetma, säger Staffan Ternby.
Galida var i fas III och prövades således på patienter, de ska nu ta kontakt med behandlade läkare och avsluta sina behandlingar. Enligt Staffan Ternby är det ingen fara för någon av patienterna.
- De oönskade bieffekterna på njurarna som vi sett kommer att följas upp men inget tyder på att de på sikt ska innebära någon fara för patienterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.