Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Artificiell intelligens ger kunden gratis bokföring

Gratis bokföringstjänst online. Det enda kunden behöver göra är att skanna fakturorna, resten sköter programmet. Så ser företaget Bokios affärsidé ut och den har redan lockat 47 000 kunder i Sverige.

Det är inte många småföretagare som älskar bokföring, och om det är krångligt tidsödande och dyrt blir det ännu värre. Kvitton blir liggande i högar på kontoret och fakturor blir obetalda. Till slut är allt en enda röra och paniken kommer veckan innan deklarationen ska in.

Viktor Stensson och Mikael Eliasson, som har egen erfarenhet av krångliga bokföringsprogram, insåg snabbt att det fanns ett utrymme för något helt nytt.

– Vi kände varandra sedan studietiden via vårt intresse för orientering. Då gick Mikael på Chalmers och jag på Handelshögskolan här i Göteborg. När vi kom på vår idé fanns det visserligen bokföringsprogram online, men de kostade pengar och var sällan användarvänliga. Vi ville skapa något enklare och bättre, berättar Viktor Stensson, vd på Bokio.

KUNSKAPEN OM MACHINE learning och artificiell intelligens, AI, fanns där redan, så det var bara att sätta i gång. Tillsammans med Joel och Emma Rozada som skötte strategi och design, lanserade de den första produkten 2015. En gratis bokföringstjänst, helt webbaserad och automatiserad.

– Idén var helt galen så vi fick finansiera allt själva i början. Det gjorde att vi blev väldigt kostnadseffektiva och så är det fortfarande. Manuella processer är inte lika kostnadseffektiva som datorkraft. Och kan man få något mycket bättre och för noll kronor, känner många att det är värt att byta, säger Viktor Stensson.

BOKIO, SOM KONKURRERAR med exempelvis Visma och Fortnox på småföretagsmarknaden, har i dag 47 000 användare och samarbetar med bland andra svenska Uber.

– Från början var det bara friends, family and fools som var våra kunder, men vi har inte satsat en krona på marknadsföring och nu ser vi att vår spridningsmodell fungerar och vi växer med 70–150 kunder om dagen. Vi fick trafik direkt och visste hur vi skulle sökoptimera på bästa sätt, säger Viktor Stensson.

Att låta en AI-dator ta hand om bokföringen är framtiden enligt Bokio. Kunderna skannar eller fotar av sina kvitton och fakturor, laddar upp dem via programmet som i sin tur bokför dem korrekt, färdiga för deklarationen och Skatteverket.

– Bokio erbjuder även andra tjänster, som löneprogram och fakturering för att ge kunderna en heltäckande tjänst. Självklart går det också att importera tidigare bokföring eller byta från ett gammalt system, för att få hela bokföringen digital och molnbaserad, säger Viktor Stensson.

FÖRRA ÅRET TOG Bokio in 30 miljoner kronor från investmentbolaget Creandum, som tidigare investerat i bland annat Klarna och Spotify. Det innebar att Bokio kunde växa ännu mer och i dag har företaget 30 anställda på det stora kontoret mitt på Kungsgatan.

– Vi rekryterar från hela världen för att bygga det bästa teamet och det är hård konkurrens och svårt att hitta personer med rätt kompetens. Vi har anställda från till exempel Indien, Mexiko, USA och Australien. Det är ju vårt team som bygger upp systemet, så vi letar ständigt efter de bästa, berättar Viktor Stensson.

All kundkontakt med företaget är webbaserad och en stor del av supporten är automatiserad, dels för att hålla nere kostnaderna, men framförallt för att kunderna vill ha snabba svar.

HITTILLS HAR FÖRETAGET gått med förlust, vilket inte är så konstigt när tjänsten är gratis, men senare i år hoppas man kunna börja få intäkter i form av förmedling av tjänster via bank- och finanssektorn.

– Vi får en helhetsbild av kundernas företag och kan då ge ekonomisk rådgivning och föreslå finansiella lösningar om det behövs och förmedla kontakt till exempelvis banker, säger Viktor Stensson. Nästa steg är att växa globalt under resten av 2018, främst på den europeiska marknaden.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi