Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsmiljöverket granskar modeföretaget NA-KD, efter nästan 100 anmälningar. Här syns grundaren och vd:n Jarno Vanhatapio.  Bild: Stefan Berg
Arbetsmiljöverket granskar modeföretaget NA-KD, efter nästan 100 anmälningar. Här syns grundaren och vd:n Jarno Vanhatapio. Bild: Stefan Berg

Arbetsmiljöverket granskar NA-KD – efter nästan 100 anmälningar

Sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och frågor kring arbetstid. Det är kontentan av de 100-tal anmälningar mot NA-KD som har kommit in till Arbetsmiljöverket. Nu ska myndigheten inleda en inspektion av företaget.

Kritiken mot modeföretaget NA-KD, som har sin bas i Göteborg, har varit omfattande de senaste veckorna. Flera tidigare praktikanter och anställda som GP har pratat med vittnade om en ”oacceptabel arbetsplats”, och ”obehaglig stämning” och ”psykologisk terror” på jobbet.

Sociala medier har svämmat över med liknande vittnesmål och NA-KD har svarat med att starta en utredning och pausa sitt praktikantprogram.

Kritiken har inte heller undgått Arbetsmiljöverket. De senaste veckorna har myndigheten fått in omkring 100 anmälningar mot NA-KD, vilket även Svenska Dagbladet har rapporterat om tidigare.

– Det är ett 100-tal anmälningar som har kommit in. Om man går ut i sociala medier på det här sättet genererar ju det många anmälningar till Arbetsmiljöverket, och det är ett flöde som vi har följt, liksom det som har skrivits i media och för all del vilka åtgärder företaget planerar nu, säger Johan Talvik, chef för inspektionsavdelningen på region Väst, till GP.

LÄS MER: DO ska granska H&M – efter rasistanklagelser i media

Arbetsmiljöverket: ”Ovanligt många”

Enligt honom kan man dela upp anmälningarna i tre huvudsakliga kategorier.

– De här anmälningarna grupperar sig huvudsakligen kring kränkande särbehandling i olika former, frågor kopplat till arbetstidslagstiftning, och man kan se att flera nämner sexuella trakasserier och sexism, säger Johan Talvik, som fortsätter:

– Utifrån det värderar vi hur det står sig mot arbetslagsstiftningen. Sedan får vi naturligtvis se vad inspektionen ger, det här är ju vad ena sidan har skrivit.

Arbetsmiljöverket kommer att inleda en inspektion av NA-KD efter årsskiftet, där man bland annat kommer att titta på vilka rutiner och handlingsplaner arbetsgivaren har kring de brister som har anmälts.

Om man kommer fram till att det har förekommit brister kan Arbetsmiljöverket ställa krav på åtgärder som företaget kan vidta.

– Sedan får man i så fall en viss tid på sig att rätta till de fel som har uppdagats, och gör man inte det kommer vi att inleda en fortsatt juridisk process, säger Johan Talvik.

Han fortsätter:

– Om det visar sig att man har brutit mot arbetstidslagstiftningen kan det i så fall bli aktuellt med sanktion. De andra delarna med kränkande särbehandling brukar i normalfallet rättas till väldigt fort. Men gör man inte det sätter man i de flesta fall vite på de krav som man har ställt.

LÄS MER: I Gamlestaden växer mode-Sveriges doldis – NA-KD omsätter miljarder

NA-KD välkomnar utredningen

Oscar von Konow, operativ chef på NA-KD, skriver i ett mejl till GP att man har noterat att personer har uppmanat till att anmäla NA-KD till Arbetsmiljöverket, och att att man välkomnar ett besök från dem för att komma till rätta med de problem som har lyfts fram.

”Ernst & Young har nu, som en oberoende extern expert, inlett sin utredning för att gå till botten med de anklagelser som riktats mot oss. Utredningen är i en uppstartsfas där Ernst & Young arbetar utifrån sin metodik kring detta. Slutsatserna från utredningen kommer att ligga till grund för de beslut och åtgärder som vi kommer att vidta”, skriver Oscar von Konow, som fortsätter:

”Det är ett viktigt arbete som har påbörjats och det måste få ta den tid som krävs. Till dess att vi är säkra på att vi har identifierat och åtgärdat alla problem har vi pausat rekryteringen av nya praktikanter. Vi är dedikerade till att genomföra åtgärder och göra vårt yttersta för att säkerställa att vi har en arbetsplats som lever upp till våra värderingar.”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.