Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det är ingen tvekan om att det här är en allvarlig kris, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Arbetsmarknadsministern: Är ett tufft läge

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är beredd att vidta fler åtgärder för att hantera den snabbt stigande arbetslösheten.
Under tiden får de politiska förhandlingarna om att reformera Arbetsförmedlingen pausa.

Regeringen spår att arbetslösheten kan öka till 9 procent i år. En osäker prognos, som kan hamna högre om krisen drar ut på tiden.

– Det är ingen tvekan om att det här är en allvarlig kris. Vi vet inte hur mycket det blir, men prognosen pekar på runt 100 000 fler arbetslösa. Det är ett tufft läge, säger arbetsmarknadsministern.

Närmare jobben

Bara häromdagen lättade regeringen på kraven för att få a-kassa, utökade olika arbetsmarknadsprogram och satsade på fler utbildningsplatser. Men det kan komma fler krispaket, enligt Nordmark.

Många av de som blir arbetslösa nu har en annan profil än de som varit arbetslösa länge och har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Då behövs andra åtgärder.

– Många står nära arbetsmarknaden, och då behöver vi se till att matchningen funkar. För vi har ju också områden där det är brist på kompetens, till exempel inom vården som har en skriande brist på personal, säger hon.

Arbetsförmedlingen kommer att spela en viktig roll i att matcha och rusta de arbetslösa till nya jobb. Fokus måste vara på den akuta krisen och inte på att genomföra en omfattande reformering av hela organisationen, anser Nordmark. För några veckor sedan beslutade hon därför tillsammans med regeringens samarbetspartier C och L att pausa förhandlingarna om att reformera myndigheten.

Ny bedömning

Efter påsk ska de göra en ny bedömning om samtalen ska återupptas. Men ministern tror inte att läget kommer att hinna ändras till dess.

– Vi har ett exceptionellt läge som behöver hanteras här och nu, säger Eva Nordmark.

– Sverige kommer inte att vara detsamma om ett par månader som vi var i januari.

Maria Davidsson/TT