Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sedan februari i fjol har antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen minskat med 18 000 personer. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Arbetslösheten sjunker – tack vare utrikes födda

18 000 personer har tagit sig ur arbetslöshet under det senaste året, enligt Arbetsförmedlingen.
Och en av de grupper där förbättringen varit som störst är utrikes födda män.

Vid månadsskiftet februari-mars var 348 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det är en minskning med 18 000 personer sedan samma period i fjol – och arbetslösheten ligger nu på 6,9 procent.

Bland dem som kommit i arbete är den stora majoriteten män, där antalet inskrivna har minskat från knappt 200 000 till 185 000. En stor förklaring är de män som är födda i ett annat land.

– Många av de utomeuropeiskt födda män som kommit till Sverige får nu jobb i större utsträckning än tidigare, både subventionerade och osubventionerade. Det är också färre nyanlända män som skriver in sig, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Bland utlandsfödda män har arbetslösheten minskat med över tio procent under de senaste tolv månaderna – från 21,0 till 18,5. Också bland utrikes födda kvinnor sjunker arbetslösheten, även om minskningen inte är lika kraftig.

Fortsatt skillnad mellan könen

För trots att situationen för männen förbättrats under året är de fortfarande arbetslösa i högra grad än kvinnor. Bland unga är skillnaden mellan könen som störst.

– Det är ett tydligt tecken på att utbildning spelar stor roll på arbetsmarknaden. Det är fler unga kvinnor än män som går ut gymnasiet och blir behöriga till högskolan. Vi ser också att fler av de arbetslösa utrikes födda kvinnorna saknar en fullständig grundskoleutbildning, jämfört med männen. Därför är det viktigt att motivera fler till utbildning, säger Annika Sundén.

Arbetslöshet februari 2019

•6,9 procent var inskrivna som arbetslösa (7,4). Sammanlagt 348 373 personer (365 975).

•8,5 procent av ungdomarna 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (9,5). Sammanlagt 45 831 ungdomar (51 547).

Källa: Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik i februari 2019.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.