Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Drygt 33 100 personer är nu registrerade som arbetslösa i Göteborg, vilket motsvarar 10,6 procents arbetslöshet. Bild: Johan Nilsson/TT

Arbetslösheten ökar i Göteborg – högre än under finanskrisen

I augusti registrerades drygt 33 100 personer som arbetslösa i Göteborg. Arbetslösheten har därmed överstigit när det var som värst under finanskrisen – 10,6 procent.

Göteborg var en av de kommuner som såg den största ökningen av arbetslöshet i augusti och ligger klart över snittet för hela Sverige.

Det visar statistik från Arbetsförmedlingen som sedan bearbetats av nyhetstjänsten Newsworthy.

I augusti var drygt 33 100 personer arbetslösa i Göteborg. Det betyder att Göteborg låg på en arbetslöshet på 10,6 procent. Det kan jämföras med i fjol motsvarande siffra låg på drygt 7 – eller när arbetslösheten var som högst efter finanskrisen, 2010, då Göteborg rapporterade en total arbetslöshet på 10 procent.

Sett till antalet personer betyder det att drygt 11 500 fler personer var inskrivna som arbetssökande i Göteborg i augusti jämfört med i fjol.

”Drabbat storstäderna i hög grad”

Sandra Offesson är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

– Arbetslösheten har ökat på bred front i hög takt sedan inledningen av pandemin. Vi har sett tydliga effekter på arbetsmarknaden sedan början på mars och det har också drabbat storstäderna i hög grad, till följd av näringsstrukturen med en utbredd tjänstesektor som hotell, restauranger, och besöksnäring i storstadsregionerna, säger hon.

Sandra Offesson är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. Bild: Niklas Lehman
Sandra Offesson är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. Bild: Niklas Lehman

LÄS MER: Hon betalar 25 000 kronor – bara för att få ett jobb

LÄS MER: Här hittar du jobben under coronakrisen

Drygt ett år med stigande siffror

Göteborg har redan sedan tidigare högre arbetslöshet än snittet i hela Västra Götalands län, vilket ligger på 8,7 procent.

Men den negativa utvecklingen är Göteborg inte ensamt om. Samtliga kommuner i Västra Götaland såg en ökande arbetslöshet i augusti.

LÄS MER: Coronakrisen slår brutalt mot Göteborgs ekonomi

LÄS MER: Varslad – det här ska du tänka på

Av Sveriges 290 kommuner har 285 av dessa högre arbetslöshet i dag än för ett år sedan och den samlade arbetslösheten ligger nu på 9,1 procent. En ökning motsvarande drygt två procentenheter.

– Vi är uppe i samma nivåer som under finanskrisen. Det är ett allvarligt läge på svensk arbetsmarknad, samtidigt råder stor osäkerhet kring utvecklingen av krisen framöver. Vi kommer att följa utvecklingen de närmaste veckorna för att kunna göra en ny bedömning, säger Sandra Offesson.

Hon fortsätter:

– Det finns exempelvis en osäkerhet kring utvecklingen i omvärlden, bland annat gällande smittspridning. Vad som händer i omvärlden påverkar i hög grad Sverige som är exportberoende.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.